Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kína Új Selyemútja meg fogja változtatni a világot”

2018. 01. 01.

„Kína az Új Selyemúttal olyan projektet hívott életre, amely eltolódást okoz a világ egyensúlyában. Németország ebből profitálhat” .

A fenti címmel és összefoglalóval jelent meg az az interjú, amelyet a független német gazdasági-politikai portálnak adott Michael Schaefer, korábbi diplomata, Németország szingapúri állandó képviselője, az állandó genfi képviselet politikai részlegének vezetője,stb., stb., és jelenleg a BMW Herbert Quandt alapítványának elnöke.

Az első kérdés felemlíti, hogy Schaefer Hszi Csin-ping kínai elnököt 2009-es németországi látogatása során – amikor Hszi Kína alelnöke volt – öt napon át kísérte és több alkalommal találkozott vele Kínában. „Milyen benyomás alakult ki Önben róla?” – hangzik az első kérdés.

Schaefer: „Hszi figyelemre méltó nyugalmat sugároz, ami jól áll politikájához. Nyugodtan, nem izgatottan, és stratégiai módon halad előre, hogy Kínát felkészítse a jövőbeli kihívásokra. Ne várjon senki tőle csípőből lövéseket. Ugyanúgy, mint sok kínai, hosszú távon gondolkodik. Annak tudata kíséri, hogy Kína a XIX. század közepéig a világ legnagyobb gazdasága volt. És a jövőben is az lesz. Tíz vagy húsz év a kínaiaknak meg se kottyan. Németországi utazása során oly mértékben érdeklődött arról, hogy milyen irányban fejlődnek nálunk a dolgok, amit soha másnál nem láttam, és vonatkozik ez mindenek előtt a gazdasági-technológiai, de a társadalmi területre.”

Schaefer később elmondta, hogy a kínai kultúrát igen erősen alakította a konfucianizmus, ami nem vallás, hanem rendfilozófia. Aminek egyik lényeges vonása a tisztelet. Például a gyerekek tisztelete a felnőttek előtt. De a hierarchikus struktúra tisztelete is. Egy harmonikusan működő társadalomra törekednek, ahol az egyén önmegvalósítása nem kap túlzott jelentőséget.

A beszélgetés utána rátér az Új Selyemútra.

Schaefer kifejti, hogy a kínaiak nem katonai felsőbbrendűséggel akarnak hódítani, hanem – hosszú távon – globális vezető hatalommá kívánnak alakulni. Gazdasági erejükkel és azzal, hogy jelen vannak a legfontosabb globális piacokon. És – ami Európát illeti – fel takarják tárni saját kereskedelmi lehetőségeiket a Kína és Európa közötti, még messzemenően fel nem tárt piacokkal.

Kína az Új Selyemút projektbe való bekapcsolódást felajánlja országoknak. Európában negatív, sőt nyíltan elutasító a reagálás. Főleg azért, mert emlékeznek saját, évszázados történelmükre és azt hiszik, Kína ugyanazt akarja csinálni, mint ők. Ami hatalmas hiba. Kínát nem szabad riválisunknak tekinteni, hanem partnernek. A Nyugat partnerének. Kína nem katonai uralomra és geostratégiai hegemón helyzetre tör.

Orientalista.hu – Lovasistvan.hu, Deutsche Wirtschafts Nachrichten 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑