Cadmus

Kína újabb szállítmány Sinopharm-vakcinát adományozott Egyiptomnak

Megérkezett szombaton Egyiptomba a kínai állami Sinopharm gyógyszergyártó vállalat újabb 300 ezer adag vakcinája, Peking második, koronavírus elleni oltóanyag-adománya, amellyel az oltási kampányt szeretné felgyorsítani.

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium közlése szerint a második vakcinaszállítmány szombat hajnalban érkezett meg a kairói nemzetközi repülőtérre. Az oltóanyagot bevizsgálja az egyiptomi gyógyszerfelügyeleti hatóság, mielőtt folytatnák az egészségügyi dolgozók és az idősek beoltását.

Egyiptomban januárban adták be a koronavírus elleni első oltásokat. Az észak-afrikai országban egyelőre a Sinopharm vakcinája mellett csak a brit-svéd AstraZeneca oltóanyagát engedélyezték.

Előbbiből eddig 350 ezer adag, utóbbiból mindössze 50 ezer dózis érkezett, miközben Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök múlt hónapban kijelentette, hogy a több mint 100 millió lakosú országnak 70 millió adag vakcinára lenne szüksége 35 millió ember beoltásához.

Az egyiptomi kormány összesen 100 millió dózist foglalt le különböző gyógyszergyártóktól, ebből 40 millió adag vakcinát a Covax nemzetközi kezdeményezés keretében.

Egyiptom egyike annak a többtucatnyi országnak, amely rá van utalva a kínai oltóanyagra ahhoz, hogy sikeresen vegye fel a küzdelmet a koronavírussal. Az AP hírügynökség megállapítása szerint “meglepően sikeres” a szállítmányokban testet öltő kínai “vakcinadiplomácia”.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑