Cadmus fordítás Cadmus

Kínai tisztségviselőkkel találkozott egy tálib küldöttség Kínában

A kínai diplomácia vezetőjével és magas rangú tisztségviselőivel találkozott az afganisztáni tálibok küldöttsége Kínában – jelentette be szerdán Mohammad Naím, a radikálisok egyik szóvivője, aki szintén a delegáció tagja.

A kilencfős küldöttség kedden érkezett oda kétnapos látogatásra, élén Abdul Gáni Baradarral, a tálibok második számú vezetőjével. A kínai tisztségviselőkkel folytatott tárgyalások témái között szerepel az afganisztáni békefolyamat és biztonsági kérdések – írta Mohammad Naím a Twitteren.

A tálibok biztosították Kínát afelől, hogy Afganisztán területét nem használják más országok biztonságának fenyegetésére – tette hozzá Naím.

A kínai tisztségviselők pedig ígéretet tettek arra, hogy nem avatkoznak bele az afgán belügyekbe, de segítik megoldani a problémákat és helyreállítani a békét – mondta.

Naím nem árulta el, hogy hol került sor a találkozóra, de később a kínai külügyminisztérium szóvivője szokásos tájékoztatóján közölte, hogy Vang Ji miniszter és Kína afganisztáni különmegbízottja az északi Tiencsin városban találkozott a tálib vezetőkkel.

A Reuters értékelése szerint a találkozó valószínűleg tovább erősíti a tálibok elismertségét a nemzetközi színtéren.

A Kínával határos Afganisztánban sokat romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy az Egyesült államok vezette nemzetközi haderő megkezdte csapatai kivonását az országból. A tálibok offenzívák sorozatát indították az afgán kormányerők ellen, és jelentős területeket, határátkelőket szereztek meg. Eközben a Katarban zajló béketárgyalások közöttük és a kabuli kormány között zsákutcába jutottak.

Az iszlám szigorúan konzervatív ágát képviselő tálibok 1996 és 2001 között vezették Afganisztánt. Uralmuknak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ellen harcoló koalíció vetett véget, miután a tálibok megtagadták a terrorszervezetet vezető Oszama bin Laden kiadását.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑