Kinevezték az USA új afganisztáni különmegbízottját

Zalmay Khalilzadot nevezte ki az Egyesült Államok új afganisztáni különmegbízottjává kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az afganisztáni születésű, de az Egyesült Államokban üzletemberként tevékenykedő Khalilzad nem ismeretlen az amerikai diplomáciában: az 1980-as évek közepe óta foglalkozik Afganisztán problémáival, 1985 és 1989 között, a Reagan-kormányzat idején afgán ügyekben tanácsadó volt az amerikai külügyminisztériumban. George W. Bush korábbi amerikai elnök 2003-ban, a tálibok kormányának megdöntése után afganisztáni nagykövetnek nevezte ki, később az Egyesült Államok bagdadi diplomáciai képviseletét vezette, majd az amerikai ENSZ-misszió élén állt.

Khalilzad mostanáig egy nemzetközi üzleti tanácsadó cég társtulajdonosa és a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) nevű agytröszt kutatója volt. Nagy tudású külpolitikai szakemberként és kompromisszumkész tárgyalóként tartják őt számon.

Kinevezését Mike Pompeo kedd este közölte a kíséretében lévő újságírókkal, miközben már úton volt Pakisztánba és Indiába. Az újonnan kinevezett különmegbízott a külügyminiszterrel együtt utazik a két ázsiai országba.

Amerikai sajtójelentések szerint 2017-ben Donald Trump még azt is fontolgatta, hogy Khalilzadot nevezi ki kormánya külügyminiszterévé.

MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑