2018. 11. 21.

Kínozzák Szaúd-Arábiában a letartóztatott aktivistákat

Az Amnesty Inernational és a Human Rights Watch jogvédő szervezetek azzal vádolták meg kedden Szaúd-Arábiát, hogy kínzásnak és szexuális zaklatásnak vetett alá számos, május óta letartóztatott aktivistát, köztük néhány az emberi jogokért fellépő nőt.

Idén május óta a szaúdi hatóságok több mint egy tucat nőjogi aktivistát tartóztattak le, akiknek többsége azért kampányolt, hogy a nők is jogot kapjanak az autóvezetésre, s hogy vessenek véget a királyságban annak, hogy életük fontos döntéseit a nők csak férfi hozzátartozójuk jóváhagyásával hozhatják meg. A letartóztatottak közül néhányat azóta már szabadon bocsátottak. ENSZ-szakértők egy csoportja októberben hat női emberi jogi aktivista azonnali szabadon bocsátását követelte, közölve, hogy őket még mindig fogva tartják, méghozzá a külvilággal való minden érintkezéstől elvágva.

A májusi letartóztatásokat megelőzte egy korábbi, vallási vezetők, értelmiségiek és aktivisták ellen irányuló, 2017 szeptemberében végrehajtott hatósági fellépés, amelynek nyilvánvaló célja az volt, hogy megpróbálják elhallgattatni a Szaúd-Arábiát ténylegesen kormányzó Mohamed bin Szalmán koronaherceg potenciális ellenzékét. A kínzás vádja olyan időszakban merül fel Szaúd-Arábiával kapcsolatban, amikor nemzetközi felháborodás bontakozott ki az öböl menti királysággal szemben Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak az ország isztambuli főkonzulátusán elkövetett, brutális meggyilkolása miatt.

A londoni székhelyű Amnesty International kedden közzétett nyilatkozatában azt állítja, hogy három személy tanúvallomása szerint a letartóztatott aktivisták közül többeket „ismétlődően áramütéssel és korbácsolással kínoztak, aminek következtében néhányuk képtelen volt járni vagy akár rendesen megállni a lábán”. Hasonló nyilatkozatában a Human Rights Watch (HRW) „jól tájékozott forrásokat” idézett, akik elmondták, hogy a szaúdi vallatók legalább három nőjogi aktivistát megkínoztak. Mindkét szervezet nyilatkozatában az áll, hogy a letartóztatottakat szexuálisan is zaklatták.

„Ha ezek a szexuális zaklatásról és a rossz bánásmód más formáiról szóló beszámolók megerősítést nyernek, az újabb, a szaúdi hatóságok által végrehajtott, felháborító jogsértésekre derít fényt, alig néhány héttel Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása után” – hangsúlyozza nyilatkozatukban Lynn Maalouf, az Amnesty közel-keleti kutatási csoportjának igazgatója. A két jogvédő szervezet nyilatkozatáról hírt adó Reuters nem tudta más forrásból megerősíteni, a nyilatkozatban foglalt vádakat, sem beazonosítani a tanúvallomásokkal szolgáló személyeket. Megkeresésükre a HRW közölte, forrásaik attól tartanak, hogy megtorlás érné őket és az őrizetbe vett aktivistákat, ha a nyilvánosságban fény derülne kilétükre.

Hirado.hu, MTI

, , ,
Back to Top ↑