Kiskorú halottja is van az újabb tüntetéseknek Mianmarban

Legalább három tüntető – köztük egy kiskorú – életét vesztette és több megsebesült a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban a mianmari Mandalaj térségében szerdán.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a nap folyamán tizennyolc tüntetőt öltek meg a biztonsági szolgálatok Mianmar-szerte.

“Eddig az úgynevezett hadsereg legalább 18 embert ölt meg” – jelentette ki Ko Bo Kjí, az AAPP titkára a Twitteren közzétett üzenetében.
Egy kamaszt fejbe lőttek MjanGjan városában, míg egy férfi és egy nő Mandalajban vesztette életét – mondták el egészségügyi források.

Szerdán országszerte folytatódtak a katonai junta elleni tiltakozások a brutális rendőrségi fellépés ellenére. Vasárnap legalább húszan haltak meg a biztonsági erők tüntetőkkel szembeni intézkedései során.
Az ország legnépesebb városában, Rangunban is megmozdulások zajlottak szerdán: a hatóságok könnygázt, gumilövedékeket és villanógránátokat vetettek be a tömeg feloszlatására. A demonstrációk résztvevői azt követelték a hadseregtől, hogy állítsa helyre a demokráciát, ismerje el a novemberi választások eredményét, és engedje el az őrizetbe vetteket.

A puccs óta legalább negyven halálos áldozata volt a rendvédelmi erők és tüntetők összecsapásainak.
Eközben vádat emeltek hat mianmari újságíró, köztük az AP amerikai hírügynökség egyik fotósa ellen, mert megsértették a junta által nemrég módosított, a közrend megzavarását szankcionáló törvényt – mondta el az érintettek ügyvédje, Tin Zar Oo.
A 32 éves Thein Zavot, az AP fotósát szombaton vették őrizetbe Rangunban, miközben a demokráciapárti tüntetésekről készített képeket. Négy további, mianmari médiumoknak dolgozó újságírót és egy szabadúszót is elfogtak.

A törvényt, amely alapján vádat emeltek ellenük, a katonai junta módosította mindössze néhány nappal a puccsot követően, hogy véget vessen a polgári engedetlenségi mozgalomnak. A jogszabály szövege alapján eljárás indítható bárki ellen, aki félelmet szít a lakosság körében, álhíreket terjeszt, vagy engedetlenségre buzdítja a kormányzati alkalmazottakat. A törvényt megsértők három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Az AP alelnöke, Ian Philips határozottan elítélte a hírügynökség fotósának őrizetbe vételét. Mianmarban legalább 34 újságírót fogtak el február 1. óta, közülük 19-en még mindig őrizetben vannak – tájékoztatott a politikai foglyok helyzetét figyelő civil szervezetek egyike.

Mianmarban egy hónapja szabadultak el az indulatok azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a belpolitikai tevékenységéért Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.

A hadsereg puccsa megakasztotta a közel 50 éves katonai uralmat követő demokratikus reformokat. Eddig százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a katonai rezsim ellen.

A mianmari helyzet a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) keddi online tanácskozásán is napirendre került. A Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia és Szingapúr külügyminisztere elítélték a hatósági túlkapásokat.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑