Cadmus fordítás Cadmus

Kiszabadult a börtönből Indonéziában egy iszlamista hitszónok

Kiszabadult a börtönből pénteken Indonéziában Abu Bakar Bashir iszlamista hitszónok, akiről azt tartják, hogy ő tervelte ki a 2002-ben Balin elkövetett, több mint kétszáz ember halálát okozó terrortámadást.

A most 82 éves férfit nem a Balin elkövetett vérengzésben játszott közvetlen szerepéért ítélték el, hanem terrortámadásokra való felbujtás miatt kapott 15 évet, illetve azért, mert segített megszervezni az iszlamisták egy kiképzőtáborát a nyugat-indonéziai Aceh tartományban.

Bashir 10 év börtönbüntetés letöltése után szabadult pénteken azzal a feltétellel, hogy részt vesz egy deradikalizációs programban. Sokan tartanak viszont attól, hogy továbbra is nagy befolyása lesz a helyi szélsőséges körökre.

Bashirt tartják az al-Kaidához köthető indonéziai Jemaah Islamiyah terroristacsoport szellemi vezetőjének, bár elemzők szerint mára az irányító szerepe jelentősen gyengült a szervezet élén. A radikális hitszónok 2014-ben a börtönben az Iszlám Állam terrorcsoportnak fogadott hűséget.

Eddy Hartono, Indonézia terrorizmusellenes ügynökségének vezetője azt mondta: abban reménykednek, hogy Abu Bakar Bashir szabadulása és a deradikalizációs program után már békés hangvételű, megnyugtató szónoklatokat fog tartani.

Scott Morrison ausztrál kormányfő pénteken azt mondta, nagy aggodalommal tölti el Bashir szabadon bocsátása annak a 88 ausztrálnak a hozzátartozóit, akik a 2002-es bali robbantásban vesztették életüket. Morrison szerint Ausztrália mindig is szorgalmazta, hogy a terrortámadás elkövetői szigorúbb, arányos és igazságos büntetést kapjanak, de mivel erről az indonéz igazságszolgáltatás dönt, az ítéleteket tiszteletben kell tartaniuk.

Hozzátette: jakartai nagykövetségükön keresztül világossá tették arra vonatkozó aggodalmukat, hogy a Bashirhoz hasonló személyeknek nem szabad engedni, hogy tovább uszítsanak az erőszakra.

A Balin elkövetett támadás után Ausztrália és az Egyesült Államok támogatásával Indonézia elitalakulatot hozott létre, amely az utóbbi években a Jemaah Islamiyah számos fegyveresét őrizetbe vette vagy likvidálta, sikerrel meggyengítve ezzel a szervezetet. Ugyanakkor Indonéziában több új szélsőséges csoport is létrejött az Iszlám Államot követve, és ezek aktívan hajtanak végre támadásokat a világ legnépesebb muszlim országában.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑