Cadmus

Kiszélesedtek a fegyveres atrocitások Mianmarban

Mianmari etnikai lázadók megtámadtak szombaton egy rendőrőrsöt, és megöltek legkevesebb tíz rendőrt, előzőleg pénteken a hadsereg ismét lelőtt több tüntetőt egy kisebb városban, valamint egy rögtönítélő bíróság halálra ítélt 19 embert egy katonatiszt segédjének megkínzásáért és meggyilkolásáért a helyi média jelentése szerint.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén erőszakos hatalomátvételt hajtott végre, rendkívüli állapotot vezetett be, és kíméletlenül elfojtja a vele szembeni társadalmi lázadást, már több mint 600 civilt öltek meg katonák, köztük legkevesebb 48 gyereket.

Közben az ország etnikai kisebbségeinek fegyveres lázadói is kegyetlen küzdelmet folytatnak a hadsereg vezette hatalom ellen, immár gyakran szövetségben, feltüzelve a biztonsági erőknek a civilek elleni kegyetlensége miatt.

Egy etnikai lázadószövetség az ország keleti részén lévő San államban támadott meg szombat hajnalban egy rendőrőrsöt, és ölt meg rendőröket – jelentette a Shan News című hírportál. A katonai junta szóvivője egyelőre nem reagált hírügynökségeknek az esettel kapcsoltban feltett kérdéseire.

A Szabad Ázsia Rádió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a Ranguntól hatvan kilométerrel északkeletre található Bago városban katonák lelőttek a junta ellen tiltakozó tüntetőket, és a halálos áldozatok száma akár 60 is lehet. A Myanmar Now hírportál egy szemtanút idézett, aki azt mondta: látta, amint több tucatnyi holttestet visznek be egy pagodába, amely a hadsereg helyi bázisa. Mindkét médium jelentése szerint ezt több órányi tűzpárbaj előzte meg a városban.

A hadsereg tévéadója (MRTV) arról számolt be, hogy egy statáriális bíróság halálra ítélt 19 embert. Valószínűleg ezek az első halálos ítéletek a katonai hatalomátvétel óta Mianmarban. Az elítéltek közül csak ketten vannak őrizetben, a többiek szökésben.

Közben a hatalomból elűzött polgári vezetők egy csoportja – többségük titkos helyen tartózkodva – bejelentette, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak, és ebbe bevonják az ország etnikai kisebbségi vezetőit, online megbeszéléseket folytatva egymással a hadsereggel szembeni közös ellenállásról. A fejleményről a Reuters hírügynökség tett említést, egyelőre további részletek nélkül.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑