Kitart az örmény ellenzék,egyre mélyül a válság

Karen Karpetján örmény ügyvezető kormányfő visszautasította Nikol Pasinján ellenzéki vezető javaslatát, hogy tartsanak tárgyalásokat Örményország politikai jövőjéről, jelezve: nem fogadja el, hogy Pasinján diktálja a napirendet. Karpetján úgy ítéli meg, hogy nincs perspektívája olyan tárgyalásokon részt venni, amelyek nem teszik lehetővé a válság megoldását.

A Jelk liberális pártszövetséget vezető, 42 éves Pasinján, a hatalmon lévő Köztársasági Párt elleni tüntetések szervezője tegnap bejelentette, hogy bojkottálnak minden parlamenti választást, ha a jövő héten nem őt választják meg ügyvezető kormányfőnek. Pasinján híveinek ezrei előtt már csütörtök este a fővárosban is ultimátumot adott: vagy ő lesz a jövő héten megválasztandó egyetlen miniszterelnök-jelölt, vagy Örményországnak nem lesz kormányfője. A parlament a tervek szerint május 1-jén választ új kormányfőt.

Pasinján ugyanakkor kétnapos moratóriumot hirdetett a Jerevánban két hete zajló tüntetésekre, viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a vidéki városokban addig is folytatódjanak a meghirdetett ellenzéki megmozdulások. Mint mondta, máig szünetet tartanak, hogy a tizenhárom napon át tartó útlezárások és közlekedési káosz után az emberek pihenjenek egy kicsit, majd holnap újult erővel folytatódnak a tüntetések.

Pasinján tegnap párthíveivel Gjumriba, a második legnagyobb városba látogatott, ma pedig Vanadzorba utazik. Örményországban április első felében kezdődtek el a Pasinján szervezte tömegtüntetések, tiltakozásul az ellen, hogy a kormányzó Köztársasági Párt az államfői posztot tíz éven át betöltő, oroszbarát Szerzs Szargszjánt válassza kormányfővé. Moszkva örmény belügynek nevezte a válságot.

Magyar Idők

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑