Cadmus fordítás Cadmus

Kitoloncolják Németországból a szeptember 11-i terrortámadások első elítéltjét

2018. 10. 16.

Elkezdődött hétfőn a németországi Hamburgban a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban végrehajtott terrortámadások ügyében indított eljárások első elítéltje, Munir el-Motaszadek kitoloncolása – jelentette a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német regionális közszolgálati médiatársaság. Este a szövetségi rendőrség közölte, hogy végrehajtották a kitoloncolást, Munir el-Motaszadek elhagyta Németországot.

A megbilincselt, bekötött szemű férfit a szövetségi rendőrség egy különleges bevetési egysége elszállította a Fuhlsbüttel nevű hamburgi városrészben lévő büntetés-végrehajtási intézetből a nagyváros nemzetközi repülőterére, majd helikopterrel elindultak vele tovább dél felé, valószínűleg Frankfurtba, ahonnan Marokkóba szállítják majd – jelentette a WDR.

Este a szövetségi rendőrség közölte, hogy Munir el-Motaszadeket a frankfurti nemzetközi repülőtérre szállították, és felszállították egy marokkói légitársaság menetrend szerint közlekedő járatára. A casablancai járat elindult, Motaszadek a fedélzeten is a szövetségi rendőrség munkatársainak ellenőrzése alatt áll.

A szövetségi legfőbb ügyészség még augusztusban jelentette be, hogy Munir el-Motaszadeket a 15 év szabadságvesztés büntetésének vége előtt néhány héttel, november helyett október közepén kiengedik a fuhlsbütteli börtönből, azonnali hatállyal visszatoloncolják a hazájába, és megtiltják, hogy 90 éves kora előtt visszatérjen Németországba.

Munir el-Motaszadek a szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatos bírósági tárgyalások első elítéltje. A 15 év szigorított börtönbüntetést 2003-ban rótták ki rá, amiért részt vett az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott, 3066 ember halálát okozó merényletek előkészítésében.

A támadásokat az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet egy hamburgi sejtje hajtotta végre. A 44 éves marokkói férfit a sejt alapítói között tartják számon.

Munir el-Motaszadek 1993 óta élt Németországban, és 1995 óta lakott Hamburgban, ahol tanulmányokat folytatott a műszaki egyetemen. Az al-Kaidával legkésőbb 2000-ben került kapcsolatba, és megjárta a terrorszervezet egyik afganisztáni kiképzőtáborát.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑