Cadmus fordítás Cadmus

Kiújultak a harcok az afgán kormányerők és a tálibok között a tűzszünet lejárta után

Rögtön kiújultak a harcok az afgán kormányerők és a tálibok között a tűzszünet lejárta után, amelyet a felek a múlt héten kötöttek a ramadán böjti hónapot lezáró háromnapos ünnep, a csütörtöktől vasárnapig tartó íd al-fitr idejére.

Egy katonai szóvivő és egy helyi tisztségviselő összecsapásokat jelentett a déli Hilmend tartomány székhelyének, Laskar-Gáhnak a határáról.

Ezen a területen heves harcok folytak már május 1-je óta, amikorra az amerikai erőknek eredetileg ki kellett volna vonulniuk az országból, de így még 2500 katonájuk a térségben tartózkodott.

A hilmendi tartományi tanács vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a tálibok megtámadtak több ellenőrzőpontot Laskar-Gáh körül és más körzetekben is.

Egy katonai szóvivő is megerősítette, hogy vasárnap kiújultak a harcok, és még akkor is tartottak, amikor beszámolt erről. A tálibok szóvivője viszont azt állította, hogy a hadsereg támadta meg őket.

A Donald Trump elnök vezette amerikai kormány és a tálibok tavalyi megállapodása alapján az amerikai erőket május 1-jéig ki kellett volna vonni az országból, de Joe Biden új elnök elhalasztotta a kivonás befejezését idén szeptember 11-éig.

A kivonás csak megkezdődött május 1-jén. Az afgán kormányhadsereg műveleteiben egyelőre élvezi az amerikai erők légi támogatását, és minden jel szerint erre továbbra is szüksége volna – írta az AFP. Egy neve elhallgatását kérő afgán tiszt is megerősítette ezt a héten az AFP-nek nyilatkozva.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑