Kiutasítottak Törökországból három német újságírót

A török hatóságok 10 napot adtak három német újságírónak, hogy elhagyják Törökországot.

Thomas Seibertet, a Tagesspiegel tudósítóját, Jörg Brasét, a német közszolgálati ZDF helyi irodavezetőjét, és Halil Gülbeyaz televíziós újságírót is felszólították, hogy mielőbb hagyják el Törökországot, különben hatósági intézkedésekre kerül sor.

A BBC azt írja, egyikük már Németországban van, de hamarosan mindhárom újságíró elhagyja Törökországot.

Brase azt nyilatkozta, miután megroppantották a török médiát, Erdogan és kormánya célja most, hogy a nemzetközi sajtót helyezze nyomás alá. Megjegyezte, hogy még Iránban is hagyták dolgozni, pedig az Törökországgal ellentétben még csak nem is NATO-tagállam.

Közismert, hogy Törökország kegyetlenül bánik az újságírókkal: a 2016-os puccskísérlet óta több tucat újságírót börtönöztek be, többnyire terrorizmus elősegítésének vádjával; mert a hatalom szerint közreműködtek a puccs megszervezésében Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával. Török újságírók nagy számban hagyták el 2016 óta az országot a bebörtönzéstől való félelem miatt. Deniz Yücel török-német újságírót egy évig tartották rácsok mögött kémkedés vádjával.

Olyanra ugyanakkor még nem volt példa, hogy külföldi újságíróknak megvonják munkaengedélyét, és egyszerűen kiutasítsák őket az országból. Rajtuk kívül is több nemzetközi újságíró várja még, hogy a török hatóságok akkreditálják engedélyeiket.

Vasárnap Heiko Maas német külügyminiszter éles kritikát fogalmazott meg Törökország felé az ügyben, és elfogadhatatlannak nevezte az eljárást. Azt mondta, minden nemzetközi fórumon kampányolni fognak amellett, hogy az újságírók végezhessék munkájukat.

444.hu, BBC

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑