Cadmus fordítás Cadmus

Kivégzett katonák tömegsírjára bukkantak Szudánban

2020. 07. 24.

Kivégzett katonák földi maradványait tartalmazó tömegsírra bukkantak a nyomozók Szudánban – jelentette be a szudáni főügyész pénteken.

A 28 katonát Omar el-Besír volt szudáni elnök emberei ölték meg azért, mert a gyanú szerint összeesküvést szőttek Besír elnökségének megdöntése érdekében 1990-ben, egy évvel azt követően, hogy egy katonai puccs során átvette a hatalmat.

A főügyész tájékoztatása szerint a nyomozók három hétig kutakodtak, hogy feltárják a tömegsírt. Az így fellelt bizonyítékokat felhasználják majd a Besír ellen zajló perben, amelyet amiatt indítottak ellene, hogy 1989-ben katonai puccsot hajtott végre a demokratikusan megválasztott Szádik al-Mahdi miniszterelnök ellen.

Az alkotmány, illetve a hadseregre vonatkozó jogszabályok megsértésével és lázadással vádolják az 1989-es államcsíny miatt.

A hatalomból 2019-ben eltávolított, 76 éves Besír otthonában megbuktatása után több millió dollárt, eurót és szudáni fontot találtak. Egy kartúmi bíróság tavaly decemberben már elítélte korrupció és pénzmosás miatt.

A volt szudáni államfőt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) akarja felelősségre vonni a Dárfúr tartományban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑