Kivonja haderejének egy részét Afganisztánból az USA

Az Egyesült Államok csapatokat kezdett kivonni Afganisztánból – jelentette be Sonny Leggett ezredes, az afganisztáni amerikai kontingens szóvivője.

A bejelentés szerint a „feltételekhez kötött” csapatkivonás értelmében az Egyesült Államok 135 nap alatt 8600 főre csökkentené afganisztáni kontingensét.

Washington jelenleg mintegy 13 000 katonát állomásoztat Afganisztánban, közülük 8000-nek az afgán biztonsági erők kiképzése a feladata, további 5000 pedig az afgán hadsereg terrorizmus elleni műveleteiben nyújt segítséget.

A közlemény méltatja továbbá Asraf Gáni, a hétfőn beiktatott afgán elnök bejelentését, miszerint Kabul tálib foglyokat bocsát szabadon.

Az amerikai kormányzat február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá a későbbi afganisztáni megbékélést is lehetővé tevő megállapodást a tálibok képviselőivel. A megállapodás értelmében a tálibok biztonsági garanciákat adtak Washingtonnak, cserében az amerikai és a külföldi csapatok először csökkentik, majd teljesen kivonják erőiket Afganisztánból. Noha a megállapodás felszólítja a tálibokat és a kabuli kormány képviselőit az afgánközi párbeszédre, e részleges csapatkivonást nem köti a megbeszélések sikeréhez.

Kabulban hétfőn beiktatták második ötéves elnöki ciklusára Asraf Gánit, ám ugyanekkor azonban kihívója Abdulla Abdulla, aki már korábban jelezte, hogy nem fogadja el a szeptemberi elnökválasztás eredményét, szintén letette a hivatali esküt.

Elemzők attól tartanak, hogy a belpolitikai válság veszélybe sodorja az afgánközi megbeszéléseket is, noha Gáni kedden leszögezte: kormánya megkezdi a tálibokkal tárgyaló kabuli delegáció felállítását, hozzátéve, hogy eleget tesz a tálibok követelésének, akik 5000 emberük szabadon engedését tették az afgánközi tárgyalások feltételévé.

Mivel a dohai megállapodás óta Washington igyekszik elérni Kabulnál a tálib foglyok szabadon engedését, szakértők úgy vélik, Gáni ezzel a gesztussal igyekszik biztosítani kormányának a nemzetközi támogatást.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter március 2-án jelentette be, hogy jóváhagyta a részleges kivonulás megkezdését, amelynek részleteiről az Afganisztánban lévő amerikai katonai vezetők döntenek.

Washington hosszú távú terve az, hogy 14 hónapon belül valamennyi amerikai katonát kivonják Afganisztánból, feltéve, hogy a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek, és betartják azt a biztonsági garanciát is, hogy nem használják Afganisztán területét az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra, valamint nem működnek együtt a biztonságukat fenyegető szervezetekkel és személyekkel sem.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑