Cadmus fordítás Cadmus

Kivonja Manbídzsból katonai tanácsadóit a YPG szíriai kurd vezetésű milícia

A szíriai kurdok vezette Népvédelmi Egységek (YPG) még  kedden bejelentette, hogy kivonja katonai tanácsadóit a Szíria északi részén található Manbídzs városából.

Törökország és az Egyesült Államok a hét elején hagyta jóvá a város ellenőrzésére vonatkozó ütemtervet – a Szíriai Demokratikus Erők kurd-arab milíciaszövetség – amelynek gerincét a YPG milícia alkotja – által létesített Manbídzsi Katonai Tanács azonban marad, amivel az elemzők szerint Törökország nem fog megbékélni.

Manbídzst 2016-ban foglalták el az Iszlám Állam dzsihadistáitól a kurd vezetésű erők az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával. Az Egyesült Államok és NATO-szövetségese, Törökország között vitás kérdésnek számít az észak-szíriai Manbídzs helyzete, ahol az amerikai katonák mellett a YPG harcosai is állomásoznak. Ankara az általa betiltott, Délkelet-Törökországban 1984 óta felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt szervezet szövetségesének tartja a YPG-t.

A török haderő és helyi szövetségese, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) iszlamista ernyőszervezet január 20-án nagyszabású offenzívát indított az YPG egy Szíria északnyugati csücskében található különálló területe, Afrín ellen. A török vezetés emellett többször is kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi offenzívát is, és arra kérte Washingtont, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑