Cadmus fordítás Cadmus

Kivonta 71 alkalmazottját a Nemzetközi Vöröskereszt Jemenből

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság (ICRC) csütörtökön bejelentette, hogy kivonta 71 alkalmazottját a háború sújtotta Jemenből biztonsági aggályok miatt. Áprilisban a nyílt utcán lőtték agyon az ICRC egyik alkalmazottját a délnyugat-jemeni Taizz városában.

A genfi székhelyű segélyszervezet felszólította a több mint három éve harcoló feleket, hogy szavatolják az ICRC munkatársai biztonságát annak érdekében, hogy folytathassák tevékenységüket Jemenben.

Míg a jemeni delegáció számos fenyegetés kapott a múltban, nem vállalhatunk további kockázatokat kevesebb mint két hónappal az után, hogy egy fegyveres megölte az egyik alkalmazottunkat – áll az ICRC közleményében. Alkalmazottaink biztonsága egy olyan előfeltétele jelenlétünknek és munkánknak Jemenben, amely nem képezheti tárgyalások tárgyát, és teljes mértékben elsőbbséget élvez – tette hozzá a segélyszervezet.

Április 21-én egy ismeretlen fegyveres agyonlőtte az ICRC egy libanoni alkalmazottját autójában, miközben egy börtön felé tartott a délnyugat-jemeni Taizz városában.
A Vöröskeresztnek a kivonás után mintegy 450 alkalmazottja marad az országban – mondta Marie Claire Feghali, az ICRC szóvivője.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl háború az Irán által támogatott síita húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott,  megbuktatott volt jemeni elnök Mansour Al-Hadi erők között. A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A mebuktaott Al-hadi Rijadba menekült és azóta is ott tartózkodik. A  jemeniek ellen 2015 márciusában lépett hadba a  Al-Hadi erőit légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ adatai szerint közel 10 000 civil vesztette életét és mintegy 10 ezer sebesült meg a jemeni háborúban az elmúlt három évben. A világszervezet szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑