Cadmus fordítás Cadmus

Kivonták az iráni alakulatokat a megszállt Golán-fennsík határától

2018. 08. 01.

Kivonták az iráni alakulatokat Szíria úgynevezett déli feszültségcsökkentési övezetéből egy Izraellel kötött megállapodás alapján – közölte egy keddi nyilatkozatában Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai ügyekben illetékes megbízottja.

Lavrentyjev szavai szerint az iráni alakulatok kivonására Oroszország garanciát vállalt.

„Az iráni erőket valóban kivonták ebből a körzetből, hogy ne idegesítsék az izraeli vezetést, amely az utóbbi időben egyre gyakrabban folyamodott ahhoz, hogy csapásokat mérjen a körzetben tartózkodó irániak különböző létesítményeire” – mondta Lavrentyjev az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva. „Az Irán-barát erőket a mi közreműködésünkkel vonták ki a térségből 85 kilométeres távolságba…” – jegyezte meg Lavrentyjev.

„Az egyebek közt Izraellel is egyeztetett tervünk értelmében ebben a(z Izraelt Szíriától elválasztó) demilitarizált övezetben teljes egészében helyre kell állítsa tevékenységét az ENSZ csapatszétválasztó missziója, az úgynevezett UNDOF” – mondta az orosz elnöki megbízott a Golán-fennsík keleti szélén húzódó övezetről.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban szállta meg a Golán-fennsíkot. Az ottani demilitarizált övezetet pedig az 1973-as arab-izraeli háborút követően hozták létre.

Izrael 1981-ben annektálta a területet Ennek ellenére a Nemzetközi Közösség az 1923-as határokat ismeri el. Szíria nem mondott le a területről és az ENSZ-hez fordult. A Biztonsági Tanács 242. és 338. Határozata alapján az izraelieknek ki kell vonulniuk a fennsík teljes területéről és át kell adniuk a területet a Szíriai Arab Köztársaságnak beleértve a Tibériás-tó északkeleti részét is. A stratégiailag kulcsfontosságú terület azért vált ki közel harminc éve vitát, mivel onnan Izrael területét tűz alatt lehet tartani. Szíria a területet a Kunejtira kormányzósága alá sorolja, annak ellenére, hogy a szír lakosság zömmel elmenekült a Golánról. Az 1970-es években zsidó telepesek érkeztek a Golánra, új városokat alapítva.

A Hezbollah libanoni síita  szervezet tévécsatornája, az al-Manar kedden azt közölte: a szíriai kormányerők teljesen visszafoglalták a Jarmuk folyó völgyét, és teljes hosszában a szíriai hadsereg ellenőrzése alá került a demilitarizált övezet határa.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet egy hete még azt jelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elutasította az iráni katonák szíriai állomásoztatásának korlátozására vonatkozó orosz javaslatot, amely arra vonatkozott, hogy az iráni katonák csak Izrael határától számított 100 kilométeres zónán túl állomásozhassanak Szíriában.

A lap értesülése szerint múlt hétfői tárgyalásukon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt ajánlotta az izraeli kormányfőnek. A Háárec szerint a mintegy kétórás találkozón a felek Irán szíriai jelenlétéről szóló térképeket egyeztettek és hírszerzési információkat ismertettek az álláspontjuk alátámasztására.

Az izraeli televízió egy kormányzati tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy Netanjahu megerősítette: hosszú távon az iráni csapatok, valamint a teheráni vezetés által támogatott külföldi milíciák teljes kivonását követeli Szíriából. Az izraeli kormányfő amellett is kitartott, hogy Iránnak ki kell vonnia a nagy hatótávolságú rakétáit és légvédelmi eszközeit is Szíriából.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑