Cadmus fordítás Cadmus

Kivonulnak a török hadsereg által támogatott dzsihadisták  egy szíriai övezetből

A szíriai hadsereg előrenyomulásával kivonultak a török támogatást élvező dzsihadisták kedden az északnyugat-szíriai Idleb tartomány egyik kulcsfontosságú övezetéből – közölte egy civil szervezet.

A dzsihadista fegyveresek Khan Shejkhun városát, valamint a szomszédos észak-szíriai Hama tartományban fekvő közeli területeket – jelentették a helyi források.

A kivonulás jelentős eredmény Damaszkusz számára amely áprilisban indított  felszabadító hadműveletet Idlebben, az iszlamisták utolsó erőssége ellen – mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

A dzsihadisták kivonulásával a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseinek gyűrűjébe került egy török megfigyelőállás a Khan Shejkhuntól tíz kilométernyire fekvő Morek városában.

A szövetséges orosz erők támogatásával a szíriai hadsereg hónapok óta fokozza az eddig az iszlamisták kézen lévő, Idleb és Hama, Aleoó és Lattakiaa tartományban található szomszédos területek elleni légi és tüzérségi támadásokat. Vasárnap a szír katonák felszabadították a stratégiai fontosságú Khan Shejkhun északi negyedeit.

Az idlebi terroristákat támogató Törökország a tavaly Oroszországgal, Damaszkusz szövetségesével megkötött megállapodás értelmében jelen van a térségben, hogy elkerüljenek egy nagyszabású offenzívát. A megállapodás demilitarizált övezet létrehozását írta elő a szíriai vezetés kezén lévő, illetve a dzsihadisták ellenőrizte területek között, és lehetővé tette Törökország számára megfigyelő posztok felállítását Idleb tartományban.

Hétfőn tovább nőtt a feszültség a Szíria és Törökország között, miután egy katonai járműoszlop érkezett Khan Shejkhun elővárosába.

Damaszkusz azzal vádolta meg Ankarát, hogy lőszerrel megrakott járműveket küldött a dzsihadisták megsegítésére. Az OSDH szerint az orosz és a szíriai légierő csapást mért a konvojra, három ember meghalt.

Az al-Vatan című  szíriai napilap keddi számában azt írta, hogy a támadást célpontja a konvojt vezető jármű volt.

„Világos figyelmeztetés volt a terroristák újjáélesztésére irányuló török kísérletekkel szemben” – írta a lap. Törökország határozottan elítélte a támadást.

Nyolc évnyi háború után Idleb  jelentős részée még az iszlamisták kezén van. Egy részét az al-Kaidához tartozó Hajat Tahrir Al-Sham dzsihadista csoport ellenőrzi, és több iszlamista csoport is jelen van a térségben.

A Hajat Tahrir Al-Sham ugyanakkor kedden bejelentette, hogy továbbra is az iszlamisták kezén van Khan Sejkhun egy része, és több, Hama tartománybeli övezet.

Az OSHD szerint Khan Shejkhunban mintegy egymillió ember él, közülük 700 ezer belső menekült. A város török támogatással 2014 óta van az iszlamisták kezén.

Kína különmegbízottja arra figyelmeztetett kedden, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erői újraéledhetnek a térségben.

Az a veszély fenyeget jelenleg, hogy újjáélednek az olyan terrorszervezetek, mint az IÁ, látunk erre utaló jeleket (…). A terrorizmus elleni harcot végig kell vinni – mondta Hszie Hsziao-jen újságíróknak, miután Genfben tárgyalt Geir Pedersennel, az ENSZ szíriai különmegbízottjával.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑