2017. 03. 14.

Kizárással fenyegeti a rövid hajú nőket a szaúdi egyetem

Azonnali kizárással fenyegette meg egy szaúd-arábiai egyetem azokat a női hallgatókat, akik hajviseletükben és ruházatukban a férfiakat utánozzák – írta az Okaz című helyi napilap kedden.

A rijádi Imám Mohammed bin Szaúd Iszlám Egyetem hétfőn küldte ki figyelmeztető üzeneteit, a vezetőség döntése a jövő hónaptól érvényes. Az egyetem nyomatékosította, hogy a szabályt megszegő hallgatókat előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggeszthetik.

A döntés a kifejezetten rövid hajú nőkre is vonatkozik, mert ez a hajviselet a konzervatív muszlimok szemében bűnnek számít a férfiak utánzása miatt.

Szaúd-Arábiában a nemek határozott elkülönítése az élet minden területén megmutatkozik, így az oktatásban is, ahol fiúk és lányok külön épületben tanulják ugyanazokat a tantárgyakat. A lányokat többnyire női tanárok oktatják, kivéve az egyetemeken, ahol a férfi oktató elválasztófal mögött tanít vagy a hallgatók teljesen el vannak kendőzve.

2002-ben tizenöt lány égett szénné egy mekkai iskolában, mert a vallási rendőrség nem engedte ki a nem megfelelő ruházatot viselő lányokat a lángokban álló épületből.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑