Cadmus fordítás Cadmus

Kizárta a helyettese Mianmar londoni, korábban a juntát bíráló nagykövetét a képviselet épületéből

Mianmar londoni nagykövete szerdán azt közölte, a helyettese kizárta őt a diplomáciai képviselet épületéből, és a junta nevében átvette az irányítást.

“Ez tulajdonképpen egy puccs, méghozzá London közepén – hangsúlyozta újságíróknak Kjau Zvar Minn a nagykövetség épülete előtt, és hozzátette, kapcsolatba lépett a brit külügyminisztériummal.

Diplomáciai források megerősítették, hogy a nagykövet helyettese, Csit Vin átvette az irányítást a diplomáciai képviseleten.

Kjau Zvar Minn nemrég szakított a délkelet-ázsiai ország demokratikus kormánya ellen február elején puccsot végrehajtó hadsereggel, amelyet márciusban felszólított, engedje szabadon a hatalomátvétel nyomán őrizetbe vett Aung Szan Szú Kjit, Mianmar addigi de facto vezetőjét.

A rendőrség bejelentése szerint az épület előtt tüntetők gyülekeznek, a nagykövet pedig nem hajlandó elhagyni a helyszínt arra hivatkozva, hogy “ez az ő épülete”.
A brit külügyi tárca egyik szóvivője által jegyzett közlemény szerint a minisztérium további részleteket igyekszik megtudni az ügyről.

Az Egyesült Királyság a mianmari hadsereg puccsát követően szankciókat vezetett be egyes tábornokok, illetve a hadsereghez köthető üzleti érdekeltségek ellen, London pedig felszólította a juntát, haladéktalanul állítsa helyre a demokráciát.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑