Cadmus fordítás Cadmus

Klímakonferencia kezdődött Marokkóban

2016. 11. 07.

Az amerikai elnökválasztás a hétfőn kezdődő marokkói klímakonferencia témái között is szerepel. Környezetvédők és nemzetközi politikusok is attól tartanak, ha a klímaváltozással kapcsolatban szkeptikus Donald Trump kerül hatalomra, ígéretéhez híven visszavonja az Egyesült Államok minden eddigi vállalását. Az ország Kína után a világ második legnagyobb károsanyag-kibocsátója.

Az amerikai Sierra Club környezetvédő csoport többször felszólalt Donald Trump megválasztása ellen, mivel a milliárdos szerint a klímaváltozással kapcsolatos tudományos eredmények mind hamisak. A Sierra Club vezetője a marakeshi konferencia előtt azt hangsúlyozta, hogy az olvadó jégtakarókkal nem lehet tárgyalni, ahogy az emelkedő tengerszinttel sem. “Donald Trump erkölcsi kudarca, hogy nem ismeri el a klímaváltozás veszélyeit lehet, hogy egy bolygószintű katasztrófájához vezet, ha megválasztják.”

Segolene Royal, francia környezetvédelmi miniszter a félelmekre úgy reagált, hogy a párizsi egyezményből három plusz egy évig nem lehet kilépni, ami ad némi időt.

A marakeshi COP22 konferencián résztvevők a párizsi klímacsúcson tett vállalásaik végrehajtási szabályairól, és a megvalósításhoz szükséges pénzügyi forrásokról is tárgyalnak.

A párizsi klímaegyezmény, amit tavaly decemberben 193 ország írt alá, november 4-én lépett hatályba. Ennek feltétele az volt, hogy a ratifikációs dokumentumokat legalább 55 olyan ország aláírja, amelyik a globális károsanyag-kibocsátás legalább 55 százalékáért felel. Eddig 72 ország írta alá az egyezményt, Magyarország október 5-én ratifikálta. Az egyezmény célja, hogy a Föld globális felmelegedését az iparosodás előtti értékhez képest 2 Celsius fok alatt tartsák.

A COP22 konferencia november 18-ig tart.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑