Kockázatos a humanitárius vízum

Legális, reguláris beutazási engedély a humanitárius vízum, amely csak az adott országban érvényes, más országba nem lehet vele menni. Érvényessége pedig időhöz kötött.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy az Európai Bizottság közzétette programját arról, mit kellene sürgősen végrehajtani a migrációval kapcsolatban, ami – értékelése szerint – „horrorgyűjtemény egy magyar ember számára”.

Ugyanis állandó betelepítési programról, legális migrációs útvonalak megnyitásáról, afrikai országokkal közös kísérleti migrációs programokról és humanitárius vízum bevezetéséről szól a program, továbbá bevonná az NGO-kat a vízumelbírálásba, elvenné a határvédelmet a tagállamoktól, és átadná a Frontexnek, ahol már nem határvédelemről beszélnek, hanem határmenedzsmentről – fejtette ki a kormányfő.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 szombat reggeli műsorában elmondta, a humanitárius vízum nem új dolog, több országban alkalmazzák. Mivel vízum, ezért ahhoz adatokat kell szolgáltatni. Ezek alapján az adott ország hatóságai eldöntik, hogy megadják-e a beutazási engedélyt. Belgiumban például az elmúlt két évben 1200 ember kapott ilyen vízumot.

A humanitárius vízum egy legális, reguláris beutazási engedély, amely csak az adott országban érvényes, más országba nem lehet vele menni. Érvényessége időhöz kötött, általában 3 hónapra adják meg a hatóságok, de indokolt esetben lehet hosszabb időre kérni – fejtette ki.

A szakértő megjegyezte, kérdés, hogy az illető betartja-e az időt, amire megkapta a vízumot. Az embereket nem lehet követni. Gyakran előfordul, hogy az emberek eltűnnek szem elől, és ott maradnak az országban. Az Egyesült Államoknak is vannak problémái emiatt – mondta el Kis-Benedek József.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑