Cadmus fordítás Cadmus

Koleraellenes oltási kampány indítottak a rohingják között

2017. 10. 11.

 

Tömeges koleraellenes oltási kampányt kezdtek kedden Bangladesben a Mianmarból elmenekült rohingják táboraiban, hogy megpróbálják immunizálni az egészségtelen körülmények között tengődő, több mint félmillió menekültet.

A földrengés sújtotta Haitiban 2016 novemberében végrehajtott védőoltási művelet óta ez a legnagyobb léptékű ilyen akció. Akkor mintegy 800 ezer embert oltottak be a karib-tengeri országban. A bangladesi hatóságok is egy járvány kitörésétől tartanak.

Szakil Faizullah, az ENSZ gyermekjóléti alapjának (UNICEF) helyi szóvivője elmondta, hogy elégtelen a rohingják számára létesített táborok elemi infrastruktúrája, kevés a mosdó, gondok vannak a vízellátással. Egy ilyen helyzetben a körülmények kedveznek egy kolerajárvány megjelenésének.

A muzulmán rohingja kisebbség tagjai az észak-mianmari Arakán államból menekülnek azóta, hogy augusztus 25-én a hadsereg muszlim szélsőségesek összehangolt támadásaira válaszul átfogó tisztogatási műveletbe kezdett. A mianmari biztonsági erők rohingja kisebbséggel szembeni bánásmódját több jogvédő szervezet és magas rangú ENSZ-tisztségviselő kifogásolta.

A buddhista többségű Mianmarban a rohingjákat a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik, és a hatóságok nem hajlandók állampolgárságot adni nekik.

Egy egészségügyi humanitárius válság elkerülése érdekében az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a bangladesi hatóságok megelőző kampányt indítottak, amelyben kilencszázezer adag, szájon át beadható védőoltásról gondoskodtak. Ez 650 ezer menekült, köztük 250 ezer 1-5 éves gyermek ismételt beoltására elegendő.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑