Cadmus fordítás Cadmus

Kongóban rekordot döntött a civilek elleni gyilkosságok száma

Több mint kétezer, rekordszámú civilt öltek meg lázadó milíciák tavaly a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely figyelmeztetett arra, hogy az erőszak folytatódik a térségben.

A civilek közül mintegy hatszázat a keleti Észak-Kivu tartományban öltek meg, ahol továbbra is rendszeresen mészárolnak le vagy rabolnak el civileket, elsősorban a menekülttáborokban, ahol nincsenek jelen a kongói biztonsági erők – mondta egy sajtótájékoztatón Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

2020 decembere és 2021 januárja között legalább hét alkalommal hatoltak be fegyveres csoportok öt menekülttáborba Masisi közelében. Az egyik milícia éjszakai kijárási tilalmat vezetett be az egyik táborban, amely során bejárták a menekültek szállásait, hogy védelmi pénzt csikarjanak ki tőlük.

Az elmúlt két évben több mint ötmillió embert sújtott a bizonytalanság és az erőszak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, csak Észak-Kivuban csaknem kétmillió menekült él az ENSZ szerint.

Az UNHCR szerint eddig mindössze a hat százaléka gyűlt össze az afrikai országban folytatott tevékenységeihez szükséges 196 millió dolláros (58,08 milliárd forintos) összegnek.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑