Cadmus fordítás Cadmus

KOngói lázadók több tucat gyerekkatonát adtak át a helyi ENSZ-missziónak

2018. 11. 22.

Negyvenhat gyerekkatonát adott át a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy lázadószervezet a kongói ENSZ-missziónak (MONUSCO) – jelentette szerdán a világszervezet.

„A MONUSCO folytatja küldetését a polgári lakosság pártatlan és szigorú védelme, úgy mint a civilek biztonságát fenyegető fegyveres csoportok semlegesítése érdekében” – mondta szerdán egy kinshasai sajtótájékoztatón Nabíl Serkaui, a MONUSCO katonai szóvivője.

A gyerekkatonák átadására annak ellenére került sor, hogy folyamatos harcok zajlanak a kongói felkelők és a MONUSCO békefenntartó erői által támogatott kongói hadsereg között. E gyerekkatonák a közép-afrikai ország Ituri nevű, jelenleg ebolajárvány sújtotta tartományában harcoltak korábban.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz az ebola elleni fellépésben.

Az ország északkeleti részén évtizedek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, amelyek a helyi lakosságot nap mint nap fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzése szerint a világon több mint 230 millió gyerek él háború sújtotta területen. Nemzetközi civil szervezetek becslései szerint közülük mintegy 250 ezernek kell harcolnia katonaként.

Magyar Idők, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑