Cadmus fordítás Cadmus

Könnygázt vetettek be a leszboszi kitoloncolási központok létrehozása ellen tüntetőkkel szemben

2020. 02. 27.

Könnygázzal oszlatta a görög készültségi rendőrség szerdán a zárt kitoloncolási központok létrehozása ellen tüntető helyi lakosokat.

A több száz tiltakozóból álló tömegből köveket hajigáltak a rendőrökre.

Az Égei-tengeri szigeteken élőket felháborította a görög kormány terve, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő – reménytelenül túlzsúfolt – menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön. Szerintük a szigetek így is aránytalanul nagy terhet kénytelenek viselni.

A tüntetők szerdán az egyik ilyen zárt kitoloncolási központ felépítésére kijelölt területet próbálták megközelíteni, de a rendőrség feltartóztatta menetüket.

„Több mint ezer ember tiltakozik az új létesítménynél … kövekkel dobálták meg a rendőröket, bezúzva sisakjaikat. A rendőrök kénytelenek voltak vegyszert bevetni” – mondta a rendvédelmi szervek szóvivője a könnygázra utalva.

Legalább tíz tüntető és több tucat rendőr sebesült meg az összecsapásokban, amelyek csak a kora esti órákban enyhültek.

A nap folyamán emellett százak tiltakoztak egy általános sztrájk keretében Leszbosz székhelyén, Mitilíniben a kormányzati tervek ellen.

A tiltakozó akciók már második napja folynak Leszboszon. Kedden a tüntetők kukásautókkal és más járművekkel próbálták megakadályozni az erősítésként érkezett rendőrök partra szállását és felszerelésük kirakodását egy helyi kikötőben.

A görög hatóságok a héten további rendőröket mozgósítottak az öt szigetre, hogy kezeljék a tüntetéseket.

Híosz szigetén aktivisták szerdán megrohamoztak egy szállodát, ahol az újonnan érkezett rendőröket szállásolták el.

Egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt Égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑