Cadmus fordítás Cadmus

Könnygázzal verték szét a tanárok tüntetését Szudánban

2021. 11. 07.

Könnygázzal oszlatták szét a tanárok tüntetését vasárnap Szudán fővárosában, Kartúmban. A tüntetők közül sokakat őrizetbe vettek a rendőrök – közölte az Index a BBC-re hivatkozva.

A demonstrálók az október végi katonai puccs ellen, demokratikus átmenetet követelve vonultak az utcára. Korábban már volt egy nagy demonstráció, ahol a biztonsági erők éles fegyvereket is bevetettek, akkor legalább három ember meghalt, és több százan megsebesültek.

A tanárok vasárnap hajnalban az oktatási minisztérium közelében gyűltek össze, és barikádokat állítottak fel egy kétnapos demonstrációra készülve. Egy földrajztanár az AFP hírügynökségnek azt mondta: békésen akartak demonstrálni a katonaság hatalomátvétele ellen.

A rendőrök ennek ellenére kivonultak a helyszínre, és könnygázgránátokkal kezdték el oszlatni a tömeget – számolt br.

Abdalla Hamdok miniszterelnök – akit a puccs alatt fogtak el – továbbra is házi őrizetben van. A BBC szerint a kormányfőt egyre nagyobb nyomás alá helyezik azért, hogy működjön együtt a puccsot végrehajtó katonákkal. Mindeközben az Arab Ligától is érkeztek közvetítők az országba, akik tárgyalásokat folytatnak a politikai válság enyhítése érdekében.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑