Korlátozzák rohingják vérbankhoz való hozzáférését

A Washington Post által közölt, 6 segélyszervezet által készített jelentések szerint az Arakanban az erőszakcselekmények miatt 2012-ben otthonuk elhagyására kényszerült, most menekülttáborokban élő muszlimok hozzáférését a vérbankhoz vészhelyzetekben korlátozzák.

A jelentés utalt rá, hogy a bankban lévő vért csak buddhistáknak adják, pedig az önkéntes véradók közül többen hangsúlyozták: a muszlimoknak ajánlják fel a vért.

A hír szerint a 48 éves U Nu Maung nevű személy elmondta, hogy fejenként 10 dollárral vették rá a véradókat, hogy ne a muszlimoknak, hanem másoknak ajánlják fel a vért.

A jelentés szerint még arra sem állnak fenn a megfelelő feltételek, hogy a Bangladesbe menekült arakani muszlimok visszatérhessenek otthonaikba.

A hír szerint a nemzetközi segélyszervezeteket nagyrészt még mindig nem engedik be a muszlimok lakta menekülttáborokba.

Az ENSZ szervezetei is közölték: még mindig megakadályozzák őket abban, hogy a humanitárius segélyeket az arakani muszlimoknak eljuttassák.

Az ENSZ szerint 2017. augusztus 25. óta 725.000 arakani muszlim kényszerült Bangladesbe menekülni a mianmari üldöztetések miatt.

A nemzetközi emberi jogi szervezetek műholdfelvételei szerint falvak százait tették a földdel egyenlővé Mianmarban.

Az ENSZ és nemzetközi segélyszervezetek etnikai tisztogatásnak vagy népirtásnak nevezik az arakani muszlimokra irányuló erőszakot.

Emberi jogi szervezetek aggodalmaiknak adtak hangot, melyek szerint népirtásba torkollhat, ha az arakani muszlimok a kellő biztonságos környezet biztosítása nélkül térnek vissza Mianmarba.

TRT

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑