2019. 08. 18.

Kormányellenes tüntetést oszlattak fel Zimbabwében

Könnygázzal és gumibotokkal oszlatta fel pénteken a zimbabwei rendőrség Hararéban az ellenzéki Demokratikus Változásért (MDC) párt tüntetését, amelyet a bíróság korábban betiltott – jelentették hírügynökségek helyszíni beszámolókra hivatkozva.

A több mint száz tüntető az afrikai ország rossz gazdasági helyzete ellen tiltakozva vonult az utcára, és az oszlatást követően a belváros másik pontján újra összegyűlt, de a hatóságok ismét szétkergették őket.

Szemtanúk szerint a rendőrök több embert letartóztattak, és néhány tüntetőt bántalmaztak is.

A demonstrációt a hatóságok korábban betiltották, a döntést péntek reggel az ország legfelsőbb bírósága is jóváhagyta.

Csütörtökön a rendőrség figyelmeztette a lakosságot, ne csatlakozzon a megmozdulásokhoz.

Az MDC korábban bejelentette, hogy békés demonstrációkkal akarja elérni Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnöknél egy átláthatóan működő tanács létrehozását, amely az ország gazdasági problémáival, illetve a választások tisztességes lebonyolításával foglalkozna.

Elemzők a hónapok óta tartó belpolitikai feszültséget elsősorban a 175 százalékos inflációnak, a gyakori áramkimaradásoknak, az üzemanyagárak drasztikus emelésének és a vízellátás akadozásának tulajdonítják.

A dél-afrikai országban idén már több tüntetést tartottak, amelyekre a kormány többször válaszolt erőszakkal. Emberi jogi szervezetek szerint csak ezen a héten hat ellenzéki aktivistát raboltak el és kínoztak meg.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑