Cadmus fordítás Cadmus

Kormányzás, alkotmány, választás: erről tárgyalnak a szírek

2017. 02. 27.

Három vitatémát – a kormányzást, az alkotmányt és a választást – javasolt a Genfben két napja tárgyaló, szemben álló szíriai feleknek a tárgyalás védnöke, Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja – derül ki az AFP francia hírügynökség által vasárnap megtekintett dokumentumból.

Ezek a kérdések szerepelnek az ENSZ 2254. számú határozatában, amely rögzíti a szíriai politikai megoldás menetrendjét. A damaszkuszi rendszer és az iszlamista ellenzék azonban különbözőképpen értelmezi ezeket, főként a kormányzás kérdését. A rendszer szerint megkérdőjelezhetetlen Bashar Al-Assad elnök mandátuma, hiszen  a három évvel ezelőtt megtartott választás érvényes és eredményes volt. A lakosság 80% Assad mellett tette le a voksot.

„Erről a három kérdésről párhuzamosan fogunk tárgyalni” – olvasható a dokumentumban.

A kezdeti tárgyalásoknak nevezett genfi konzultációk célja, hogy előkészítsék a talajt a fenti három témában folytatandó lényegi tárgyalásokhoz. A szöveg szerint több ülésre is szükség lesz, hogy eredményre jussanak.

A dokumentum szerint a fegyverszünet és a terrorizmus kérdéseit, valamint a humanitárius kérdéseket az asztanai folyamat néven ismert tárgyalásokon kell megvitatni.

Damaszkusz szövetségese, Oroszország és az iszlamista ellenzéket támogató Törökország védnökségével december vége óta törékeny tűzszünet van érvényben a kormányhadsereg és a nem dzsihadista ellenzék között, a kazah fővárosban pedig a rendszer és fegyveres iszlamista ellenzéki csoportok képviselői között folynak tárgyalások. Januárban és februárban két fordulót tartottak.

Orientalista.hu – MTI nyomán

.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑