Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kormányzati épületeket rohamoztak meg a jemeni tüntetők

2021. 03. 16.

Kormányzati épületeket rohamoztak meg kedd jobb szolgáltatásokat követelő tüntetők az átmeneti jemeni fővárosban, Ádenben – közölték szemtanúk, valamint egy hivatalos forrás.

A tiltakozók a romló életkörülmények és az összeomló szolgáltatási rendszerek ellen tüntettek a déli Ádenben, amely Jemeni átmeneti fővárosa azóta, hogy a húszi síita lázadók 2014-ben elfoglalták Szanaát, az ország fővárosát.

Szemtanúk a dpa német hírügynökségnek elmondták, hogy a tüntetők áthatoltak az elnöki palota kapuin, bármiféle ellenállás nélkül az őrök részéről. Egy kormányzati forrás közölte, hogy a helyszínre érkezett Mutahir as-Suaibi ádeni rendőrfőnök, hogy rábírja a tiltakozókat: menjenek haza. A forrás a dpa-nak elmondta továbbá, hogy a miniszterek jelenleg is az épületegyüttesben vannak.

Ádenben az elmúlt hetekben többször is tiltakoztak a rossz életkörülmények ellen.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt ismertette a jemeni helyzetet, és a háború “drámai súlyosbodására” figyelmeztetett. Griffiths újfent azt kérte a húsziktól, hogy vessenek véget máribi offenzívájuknak, egyúttal hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megnyissák a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida kikötőjét.

A húszi felkelők kezén lévő Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi adomány Jemenbe, a fegyverszállítmányok nagy része ugyancsak ezen az úton keresztül jut el az országba.

Mind Griffiths, mind Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának vezetője egyetértett abban, hogy a lehető leghamarabb az egész országra kiterjedő tűzszünetben kell megállapodni, meg kell kezdeni a politikai folyamatot, egyúttal fel kell lépni az éhínséggel szemben a humanitárius segély egyenlő mértékű elosztásával.

Mindeközben jogvédők kedden azzal vádolták a húszikat, hogy ők okozták a tüzet egy szanaai menekülttáborban március 7-én, akkor legalább 44 etióp állampolgár vesztette életét, további több mint 200 pedig megsérült. A jogvédők szerint a húszi lázadók robbanószert hajítottak be a táborba, miután összecsapások törtek ki köztük és a rossz életkörülmények ellen tüntető menekültek között.

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháború dúl az Irán által támogatott húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A konfliktust súlyosbítja az ádeni nyugtalanság, amelynek megoldására tavaly új egységkormány született egy Rijád közvetítésével létrehozott hatalommegosztási megállapodás keretében az Egyesült Arab Emírségek által támogatott, a dél-jemeni elszakadásért küzdő Déli Átmeneti Tanács (STC) és a Szaúd-Arábia által támogatott Hádi szövetségesei között. Az egyezmény célja a felek egyesítése a húszik ellenében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑