Koronavírus a világ legnagyobb menekülttáborában

A világ egyik legnépesebb menekülttáborában, a bangladesi Kutupalongban eddig sem volt éppen egy leányálom az élet. Cox’s Bazar városának közelébe először 1991-ben érkezett néhány tízezer rohingya menekült a szomszédos Mianmarból, azóta az „átmeneti” szállás csak egyre terebélyesedett. A 2017-es újabb, több százezres menekülthullám után a tábor – és néhány másikkal együtt – valóságos városokká nőtte ki magát.

Kutupalong pontos lakosságszáma nem ismert. Hivatalosan nagyjából 600 ezren, többségében rohingya menekültek zsúfolódhatnak össze a 13 négyzetkilométeres területen, de egyes becslések szerint valójában 850 ezren tengethetik életüket a táboron belül, és még másik majd félmillióan annak közvetlen környékén. Az állami irányítású, de nemzetközi segítséggel és forrásokból működtetett tábor alapvető infrastruktúrájának kiépítésén folyamatosan dolgoznak, de így is inkább emlékeztet egy nyomornegyedre. Sátrak, műanyagból felépített viskók, földutak, részleges csatornázottság és vízellátás, egész napos semmittevés jellemzik.

A nemzetközi szervezetek, mint például az Orvosok Határok Nélkül már korábban is arra figyelmeztetett, hogy borzalmas egészségügyi állapotok uralkodnak a táborban.

És ilyen körülmények közé most megérkezett a koronavírus.

A bangladesi hatóságok már április eleje óta mindent megtettek, hogy a menekültek közé ne törjön be a járvány. Kutupalongból a ki – és bejárást szigorúan szabályozták, az utakon ellenőrzőpontokat hoztak létre, a tábor környékén járőröztek. Korlátozták az internetelérést, hogy ne terjedhessenek álhírek és téves információk. Készültek a segélyszervezetek is, továbbképzést kapott a személyzet, elkülönítő központokat létesítettek, 1700 ágyas kórtermet terveznek, és egy intenzív osztályt is felállítottak, ahol 10 lélegeztető gép áll rendelkezésre.

Folytatás…

Magyar Nemzet

 

 

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑