2018. 06. 13.

Korrupciós ügy miatt hallgatták ki Netanyahut

Az izraeli rendőrség kihallgatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt – jelentette az Izrael Rádió. A kormányfőt állítólag azért hallgatták ki, mert a gyanú szerint előnyöket biztosított a Bezek Telekom Izrael nevű szolgáltatónak, hogy kedvező fényben tüntesse fel a kormányt a vállalat tulajdonosának egyik hírportálján.

Netanjahu is és a cég is tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. A miniszterelnököt korábban kétszer hallgatták ki az ügyben. Több tüntető a miniszterelnök otthona előtt követelte lemondását.

Netanjahu politikai jövőjére három korrupciós ügy vet árnyékot. A rendőrség februárban azt javasolta, hogy emeljenek vádat ellene két másik ügyben vesztegetés miatt. Az izraeli főügyész egyelőre vizsgálja ennek szükségességét.

Az izraeli kormányfő politikai jövőjére három korrupciós ügy vet árnyékot.

Az első vizsgálatban azzal gyanúsítják a kormányfőt, hogy vagyonos üzletemberek ajándékaiért cserébe nyújtott kedvezményeket. A rendőrség szerint Netanjahu csaknem 300 ezer dollár (körülbelül 82 millió forint) összértékben kapott ajándékokat.

A másik ügyben a miniszterelnök őt és kormányát kedvezően megítélő cikkekért cserébe azt ígérte a Jediót Ahronótnak: lépéseket tesz annak érdekében, hogy az újság legnagyobb riválisa, a Jiszrael Hajom csökkentse példányszámát.

Netanjahu ügyvédjei mindegyik esetben arra hivatkoztak, hogy védencük nem követett el bűncselekményt.

A nyomozások ellenére a politikus népszerűsége nőtt az elmúlt hetekben. Ezt szigorú biztonságpolitikájának, az iráni atomalku amerikai felmondásának és a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitásának javára írják.

Felmérések szerint Netanjahu Likud pártja további négy mandátumot szerezne a jelenlegi 30-hoz, ha most tartanák a választásokat. Izraelben 2019 novemberében lesznek legközelebb parlamenti választások.

Orientalista.hu – MTI

, ,
Back to Top ↑