Cadmus fordítás Cadmus

Kötelezővé tette a szakállt a tálib kormány

2022. 03. 28.

Afganisztán tálib vezetése utasította a kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállt, és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően, máskülönben felfüggesztik, s végül el is bocsátják őket – mondta el három forrás a Reuters hírügynökségnek.

A források megjegyezték: az erkölcsvédelmi minisztérium képviselői hétfőn a kormányhivatalok bejáratánál ellenőrizték, hogy a dolgozók betartják-e az új szabályt.

Az alkalmazottakat arra utasították, hogy növesszenek szakállt, és a helyi viseletnek megfelelően hordjanak hosszú, bő felsőt, nadrágot, illetve kalapot vagy turbánt. Aki nem felel meg az öltözködési szabályoknak, azokat nem engedik be a munkahelyükre, és végül elbocsátják őket. A források azt is elmondták: utasították őket, hogy ügyeljenek rá, a megfelelő időben imádkoznak.

A kabuli erkölcsvédelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést. A tálibok a múlt héten úgy döntöttek, hogy a nők csak férfi kísérővel utazhatnak repülőn, illetve megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak. A kabuli rezsim vasárnap bejelentette: a vidámparkokat férfiak és nők külön látogathatják csak. Az sem jelent kivételt, ha egy család tagjairól van szó.

Az erkölcsvédelmi minisztérium által közzétett beosztás szerint a nők heti három, a férfiak a fennmaradó négy napon léphetnek be a csúszdákkal és játékokkal felszerelt parkokba.

A tálibok 2021 augusztusában vették át a hatalmat Afganisztánban; pár nap alatt az egész országot sikerült lerohanniuk, miután a nemzetközi erők elhagyták Afganisztánt.
Eredetileg azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik.

Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik. 1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartó nélkül elhagyják otthonukat, és arra kényszerítették a férfiakat, hogy növesszenek szakállt. A nemzetközi közösség tiltakozott a fokozódó szigorítások ellen Afganisztánban.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑