Cadmus fordítás Cadmus

Közel hatvan homoszexuálist tartóztattak le Egyiptomban

2017. 10. 05.

Legalább 57 embert vettek őrizetbe szexuális irányultságuk miatt az egyiptomi hatóságok a melegek elleni hadjáratukban szeptember 23. óta – jelentette szerdán az alexandriai székhelyű Egyiptomi Iniciatíva az Emberi Jogokért (EIPR) nevű civil szervezet.

Közleményében az EIPR az őrizetbe vett személyek azonnali szabadon bocsátását követelte.  Az egyiptomi hatóságok az elfogottak többségét

“szexuális deviancia népszerűsítésével és erkölcsrontó viselkedéssel”

gyanúsítja, ami Egyiptomban a felvállalt homoszexualitásra használt hivatalos kifejezés.

Az egyiptomi hatóságok homoszexuálisok elleni hadjárata azután kezdődött, hogy a Masru Leila nevű libanoni alternatív zenekar szeptember 23-ai, kairói koncertjén kifüggesztették a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT-) közösség szivárványszínű zászlaját.

Hamed Szino énekes, az együttes frontembere nyíltan vállalja homoszexualitását. A zenekar hétfői közleményben elítélte az egyiptomi hatóságok melegekkel szembeni fellépését, és szolidaritásra szólított fel az őrizetbe vett személyekkel.

Bár az azonos neműekkel fenntartott viszonyt Egyiptomban konkrétan nem tiltja törvény. A konzervatív nézeteket követő észak-afrikai országban gyakorta tartóztatnak le homoszexuális férfiakat, és rendszerint kicsapongó nemi élet, a közerkölcsök megsértése és istenkáromlás címén emelnek ellenük vádat. Az egyiptomi ügyészség bejelentette, hogy vizsgálja az ügyet, amelyet a helyi sajtó is élesen bírált.

Megosztom:

,
Back to Top ↑