Forrás: MTI Sokan bíznak abban, hogy már nem sokáig fenyegeti a világot a terrorszervezet

2017. 09. 04.

Közeledik a végjáték a szíriai háborúban

Az ISIS jelenlegi helyzetét példázza annak a több buszból álló konvojnak a kálváriája, amellyel a dzsihadista szervezet evakuált harcosai a hét végére már napok óta vesztegeltek a szíriai sivatagban. Hamarosan Donald Trump elnök is azzal a kérdéssel szembesülhet, mint elődje, Barack Obama hat évvel ezelőtt Irakban: a harcok lecsengésével maradjanak-e amerikai csapatok a közel-keleti országban, és ha igen, milyen létszámban?

Emberek – köztük nők és gyerekek – életének veszélyeztetésével vádolta meg az Egyesült Államokat a libanoni síita Hezbollah: az Iszlám Állam (ISIS) elleni koalíció ugyanis nem engedi át az utóbbi szervezet több száz harcosát, valamint családtagjaikat szállító buszokat Szíria nyugati, a libanoni határhoz közel eső részéből az ISIS ellenőrzése alatt lévő keletibe. Az evakuálást az USA-ban és Európában is terrorszervezetként elkönyvelt Hezbollah segítette tető alá hozni, ám az amerikaiak szerint semmi értelme, hogy megengedjék terroristáknak az átkelést a számukra biztonságos területre.

Ennek megakadályozására az amerikaiak bombázták az utat a buszkonvoj előtt, amely a hét végére így már napok óta a szíriai kormány ellenőrzése alatt lévő sivatagos területen vesztegelt. De az amerikaiak azt is közölték, nem akadályozzák meg, ha az evakuáltak élelmet és ivóvizet kapnak másoktól. Az evakuálási terv megerősíti a harctéri beszámolókat, amelyek szerint az ISIS egyértelműen visszaszorulóban van. Az Egyesült Államok támogatta erők a napokban visszafoglalták az Iszlám Állam fővárosának tekinthető Rakka óvárosi részét, míg a szíriai hadsereg és szövetségesei folytatták műveleteiket az ISIS kezén lévő utolsó közép-szíriai beékelődésben.

AZ ENSZ MEGBÍZOTTJA OKTÓBERRE TESZI AZ ISIS VERESÉGÉT

Az enklávé – amelynek az ellenőrzéséért hónapok óta heves harcok dúlnak – a Homsz és Aleppó közötti főútnál található. Mindkettő kulcsfontosságú város nemcsak Szíriában, hanem a 2011 óta tartó, százezrek életét követelő polgárháborúban is. A szíriai hadsereget az orosz légierő és az Irán támogatását élvező síita milíciák, közöttük a libanoni Hezbollah támogatja. Az ISIS meggyengülésével elemzők szerint máris a Hezbollah – rajta keresztül pedig Irán – erősödött meg a Libanonhoz közel eső nyugati országrészben. Ez többek közt Izraelt is nyugtalanítja.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottja azt mondta: arra számít, hogy az ISIS októberre összeomlik, jövőre pedig szabad választásokat is lehet tartani az országban. Szerinte október végére Rakka is felszabadul. A nyugati nagyhatalmak lemondtak már arról, hogy elmozdítsák Bassár el-Aszad szíriai elnököt, ugyanakkor arra sem számítanak, hogy Aszad az egész országot uralni tudná majd. Amerikai stratégák már régóta azon tanakodnak, Donald Trump elnöknek csapatokat kellene hátrahagynia Szíria keleti – vagy Irak nyugati – részén, máskülönben az ISIS szétporladásával mások használják ki a hatalmi vákuumot.

Magyar Idők -Szőcs László

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑