Cadmus fordítás Cadmus

Közös földközi-tengeri hadgyakorlatot kezdett Egyiptom, Görögország és Ciprus

2020. 12. 02.

Közös hadgyakorlatot kezdett Egyiptom, Görögország és Ciprus a Földközi-tengeren – derül ki az egyiptomi hadsereg keddi közleményéből.

A tájékoztatás szerint a néhány napig tartó légi és tengeri műveleteket egyiptomi felségvizeken hajtják végre. A Medúza-10 elnevezésű hadgyakorlat során a felek közös haditengerészeti és légi manővereket gyakorolnak, amelyek célja egyebek közt a tapasztalatcsere és a katonai együttműködés elmélyítése és erősítése, “különös tekintettel a régióban és a nemzetközi színtéren tapasztalható gyors változásokra”.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt években hatalmas földgázmezőkre bukkantak a Földközi-tenger keleti medencéjében, amely a tengeri határok körüli vitákkal párosulva a feszültség kiéleződéséhez vezetett Görögország és Ciprus, illetve Törökország között.

Egyiptom és Törökország között az arab országgal szomszédos Líbia kapcsán alakult ki feszültség. Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba, és gyakorlatilag két részre szakadt. Egyiptom a Líbia keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornokot, Törökország pedig a nemzetközileg elismert tripoli egységkormányt támogatja.

Ankara az év eleje óta avatkozik be közvetlenül a líbiai belső konfliktusba, és katonai források szerint több ezer szíriai zsoldost küldött oda. Kairó ezt fenyegetésnek tekinti az ország biztonságára nézve, már csak azért is, mert ellenséges viszonyban van a török iszlamista vezetéssel.

Az arab világ egyik vezető katonai hatalmának számító Egyiptom évente több közös hadgyakorlatot rendez arab, afrikai és nyugati szövetségeseinek a részvételével.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑