Cadmus fordítás Cadmus

Közös hadgyakorlatot kezdett az orosz, a tádzsik és az üzbég hadsereg

2021. 08. 05.

Közös hadgyakorlatot kezdett csütörtökön 2500 katona részvételével Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán az afgán határtól húsz kilométerre fekvő Harb-Majdon tádzsik gyakorlótéren – közölte az orosz Központi Katonai Körzet sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a katonai manőverek augusztus 10-ig tartanak.

A sajtószolgálat idézte Jevgenyij Poplavszkij altábornagyot, a Központi Katonai Körzet csapatainak parancsnokhelyettesét, aki azt mondta: a mai világban a katonai fenyegetések egyre nagyobbak, a helyzet egyre feszültebbé és kiszámíthatatlanabbá válik. A közös gyakorlatok végrehajtásával ellenőrzik a felhalmozott harci tapasztalatokat, jóváhagyják a csapatok bevetésének legkedvezőbb formáit, továbbá közös terveket dolgoznak ki a katonai műveletek végrehajtásának módozataira.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezet védelmi minisztereinek korábbi dusanbei találkozóján közölte, hogy a tagországok gyakorolni fogják fegyveres bandák megsemmisítését, a légi felderítést és az objektumok védelmét.

Összesen 2500 katona vesz részt a hadgyakorlaton, köztük 1800 orosz, valamint 500 egységnyi fegyverzetet és haditechnikai felszerelést vetnek be a műveletben. A gyakorlaton az Oroszországon kívüli legnagyobb katonai támaszpont, a tádzsikisztáni 201. bázis alegységei alkotják az orosz erők magját.
Oroszország ezenfelül négy Tu-22M3 típusú szuperszonikus hadászati bombázót is vezényel a hadgyakorlatra, melyek Szaratovból repülnek a manőverek színhelyére, és az üzbég légierő MiG-29-es vadászrepülőgépei fogják kísérni őket.

A sajtószolgálat kiemelte, hogy a gyakorlatok fő szakaszában harckocsikat, páncélozott szállító járműveket, a szélsőségesek által használt kisteherautókat, öngyilkos merénylőket ábrázoló, továbbá a hegyekben kialakított lőállásokat utánzó célpontokat alakítanak ki, továbbá házilag gyártott, pilóta nélküli repülőgépeket is használnak majd.

A légi erők számára a felkelők táborait, rejtekhelyeit, haladó páncélosok menetoszlopát, fegyveres erők gyűjtőpontjait utánzó, mintegy ezer célpontot állítanak fel.

A manőver céljai között szerepel a katonák kiképzése a külföldről érkező terroristák elleni védekezésre. Ellenséges harckocsik és drónok megsemmisítése is szerepel a menetrendben.

Oroszországot az amerikai és NATO-csapatok Afganisztánból történő kivonása kapcsán aggasztja a szélsőséges tálibok előretörése. Moszkva a közelmúltban bejelentette, hogy bővíti közép-ázsiai támaszpontjait.

A közelmúltban az afgán biztonsági erők több száz tagja menekült Tádzsikisztánba és Üzbegisztánba a tálib erők megtorlásától tartva.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑