no image

2019. 01. 20.

Közös orosz-kurd járőrözés Manbedzsben

Közös járőrözést folytat Oroszország a YPG kurd fegyveres szervezet katonáival a szíriai Manbedzsben.

Megbízható helyi forrásokból származó tájékoztatás szerint az Orosz Fegyveres Erők Manbedzs térségében egyes helyeken független, máshol a kurdok által létrehozott YPG  félkatonai szervezet által alapított úgynevezett „Bab Katonai Tanáccsal” közös járőrözést folytat.

Az AA hírügynökség birtokába került felvételeken orosz zászlós páncélos járműveken az orosz hadsereg emblémáját viselő katonák a tartomány délnyugati részén, Arima település szélső negyedeiben járőröznek.

Az orosz hadsereg emellett Arima környékén a „Bab Katonai Tanács” nevet használó szíriai kurd YPG fegyveres szervezettel közös őrjáratokat végez.

A közös járőrözések tervezésének helyszínéül szolgáló kétszintes épület tetején a „Bab Katonai Tanács” zászlója látható.

A felvételeken a külső falakon az orosz zászló a YPG és YPJ zászlói mellett látható.

Az orosz védelmi minisztérium január 10 és 13. között a Manbedzs környéki járőrözésről azt nyilatkozta a sajtónak: egy 48 és egy 32 kilométeres vonalon járőröznek a katonák.

A régió északi és nyugati része szomszédos az Eufrátesz Pajzsa hadművelet Törökország és az iszlamista csoportok  ellenőrizte területével. Manbedzs déli és délnyugati részát már felszabadították a szíriai katonák.

Az Egyesült Államok ígétetet tett, hogy az Iszlám Álla  terrorszervezet kiűzése után az YPG el fogja hagyni a térséget.

Miután az Egyesült Államok nem teljesítette az ígéretét, Törökország és az Egyesült Államok 2018 júniusában megegyezett a manbidzsi ütemtervben.

A két ország 2018. november 1-jén kezdte a közös járőrözést Manbiezsban. Január 5-én került sor a 10. közös járőrözésre. Azonban az Egyesült Államok halogatása miatt az ütemtervet még sem sikerült teljesíteni.

TRT nyomán

, , , ,
Back to Top ↑