Cadmus fordítás Cadmus

Kreml: Moszkva részt vesz a palesztin-izraeli konfliktus rendezés módjának keresésében

2023. 10. 10.

Oroszország továbbra is szerepet fog játszani a palesztin-izraeli konfliktus rendezési módjainak keresésében – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Elmondta, hogy Oroszországnak régóta fennálló történelmi kapcsolatai vannak a palesztinokkal, amelyeket “egyebek között magas szinten is” folytat. Emellett kapcsolatai vannak Izrael Állammal is, amellyel nagyon sok minden összeköti, mindenekelőtt az ott élő számos orosz “honfitárs”.

“A kapcsolattartást folytatjuk, és részt veszünk minden, sajnos kisszámú olyan formátumban, amely közös alapot keres a rendezéshez” – nyilatkozott a szóvivő.

“Szándékunkban áll további erőfeszítéseket tenni, és folytatni a szerepvállalást a rendezés keresésében” – tette hozzá.

Bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nap folyamán fogadja Mohammed asz-Szudáni iraki kormányfőt.

Közölte: várható, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a korábbi terveknek megfelelően látogatást tesz Moszkvában, de ennek időpontjáról egyelőre nem született döntés. Abbász legutóbb 2021 novemberében járt az orosz fővárosban, Putyin emellett tavaly Asztanában találkozott a palesztin vezetővel az ottani ázsiai bizalomerősítési csúcstalálkozó alkalmából.

Peszkov elmondta, hogy Oroszország egyebek között amiatt is folytatja a kapcsolattartást a palesztinokkal, mert a hírek szerint orosz állampolgárokat is túszul ejtettek.

A szóvivő “abszolút minden alapot nélkülözőnek” minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt az állítását, miszerint Oroszország háborút akar kirobbantani a Közel-Keleten. Egymástól “eltérő folyamatnak” nevezte az izraeli és az ukrajnai válságot. Megfogalmazása szerint a Közel-Keleten “egy régóta tartó konfliktus” zajlik, amelynek “mély gyökerei vannak, sok mély ellentmondással”, és nem mindenki van már tisztában az árnyalatokkal a keletkezési okkal kapcsolatban.

Az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás ügyében kijelentette, hogy “a Kremlnek nincs mondanivalója ezzel kapcsolatban”.
“Fennáll az eszkaláció, a destabilizáció veszélye, és ebben a helyzetben Moszkva, egyebek között a külügyminisztériumon keresztül, nagyon intenzív és szoros kapcsolatokat tart fenn az összes érintett féllel” – jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kedden újságíróknak.

Az orosz diplomáciai tárca egy másik helyettes vezetője, Szergej Versinyin a TASZSZ-nak nyilatkozva úgy vélekedett, az ENSZ, a világszervezet főtitkára és az ENSZ Biztonsági Tanácsának brazil soros elnöksége hasznos és aktív szerepet játszhatna a rendezés lehetőségének megtalálásában.

Rjabkov arról is szólt, hogy Moszkva dolgozik a konfliktusövezetben rekedt orosz állampolgárok elszállításának kérdésében. Anatolij Viktorov tel-avivi orosz nagykövet bejelentette, hogy kettőre nőtt a konfliktus orosz állampolgárságú halálos áldozatainak száma, négy embert pedig eltűntnek nyilvánítottak. Mint mondta, több százan fordultak az általa irányított misszióhoz evakuálási kéréssel. Emlékeztetett arra, hogy két orosz légitársaság továbbra is rendszeresen repül Izraelbe.

A palesztinai orosz képviselet közölte, hogy mintegy 400 kimenekítési kérelmet kapott, amelyek közül 280-at adtak be orosz állampolgárok, a többit Fehéroroszország, Ukrajna és Kazahsztán állampolgárai. A tájékoztatás szerint Gázából több orosz is bejelentette, hogy izraeli légicsapás semmisítette meg az otthonát.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi Telegram-bejegyzésében az amerikai hírszerző szolgálatok súlyos kudarcának nevezte, hogy nem figyelmeztettek a Hamász támadásának lehetőségére.

“Ez hogy történhetett? Az Amerikai Egyesült Államok 2021 végén két hónapig, majd 2022 elején újabb két hónapig tájékoztatta a világot Oroszország ukrajnai +inváziójáról+. És itt Washington lemaradt a legnagyobb katonai összecsapásról a legközelebbi szövetségesével, amelynek területén több ezer amerikai állampolgár él?” – írta a szóvivő.

“Hogy lehet, hogy az Egyesült Államokban senki sem szólt egy szót sem legalább egy nappal azelőtt, hogy a jelenlegi közel-keleti eszkaláció elkezdődött volna? Egy újabb rejtély, és ez nagyobb, mint John F. Kennedy meggyilkolása” – fogalmazott Zaharova, kifogásolva, hogy a történtek miatt senki sem adta be a lemondását Washingtonban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑