Cadmus fordítás Cadmus

Kreml: nyugtalanító, hogy az iszlamistáknak vállról indítható légvédelmi rakétáik vannak

2018. 02. 06.

A Kremlt rendkívüli módon nyugtalanítja, hogy Szíriában az iszlamisták – orosz szóhasználattal terroristák – vállról indítható légvédelmi rakétákkal rendelkeznek – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Peszkov hangsúlyozta, hogy ez a tény minden állam számára rendkívüli veszélyt jelent. A szóvivő nem kívánta kommentálni Igor Morozov orosz szenátornak azt a kijelentését, miszerint a légvédelmi eszköz, amellyel az orosz Szu-25-ös csatarepülőgépet szombaton lelőtték, Ukrajnából került Szíriába. Kijelentette ugyanakkor, hogy az arab országban állomásozó orosz kontingens elegendő ahhoz, hogy “szükség esetén megsemmisítő csapást mérjen a terroristákra”.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Idlíb tartomány felett a dzsihadista an-Nuszra Front – amely egyébként áttért a Dzsabhat Fatah Al-Sham elnevezés használatára – fegyveresei lőtték le a harci gépet. Ezt egyébként a szervezet is magára vállalta. A védelmi tárca hétfőn közölte, hogy Szergej Sojgu miniszter a gép pilótáját, Roman Filipov őrnagyot posztumusz Oroszország Hőse címre terjesztette fel.

A közlemény szerint az őrnagy, akinek a gépből sikerült katapultálnia, a földön pisztolyával “élete utolsó percéig egyenlőtlen harcot folytatott” a militánsokkal, majd miután azok bekerítették, súlyosan megsebesülve, kézigránáttal felrobbantotta magát.

Dmitrij Peszkov a Kreml nevében részvétét nyilvánította a pilóta családjának.

Orientalista.hu – Orosz Hírek

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑