Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kudarcba fulladtak Izraelben a koalíciós kormányzás folytatásáról szóló tárgyalások

2020. 12. 22.

 Kudarcba fulladtak Izraelben hétfőn a koalíciós kormányzás folytatásáról szóló tárgyalások a jobboldali Likudot vezető Benjámin Netanjahu kormányfő és a centrista Kék-Fehér pártot irányító Beni Ganz között, várhatóan március végén ismét parlamenti választások lesznek Izraelben – jelentette a 12-es kereskedelmi tv hétfő esti híradója.

Lázadás tört ki hétfőn a Kék-Fehérben, a párt öt parlamenti képviselője megtagadta Ganz és Netanjahu vasárnapi alkujának megszavazását, és ezzel a további egyezkedést a kormányfővel.

Ha kedden éjfélig nem történik átütő változás valamilyen villámtörvényhozással, akkor a költségvetés el nem fogadása miatt a helyi törvények alapján automatikusan feloszlik a kneszet, és választásokat írnak ki várhatóan 2021. március 23-ra.

A két vezető politikus vasárnap a büdzsé elfogadására szabott december 23-i határidő elnapolásában állapodott meg: a 2020-as költségvetést december 31-ig, a 2021-est pedig január 5-ig megszavazták volna, hogy elkerüljék az újabb választásokat, két éven belül immáron a negyediket.

A koalíciós kormányzás fenntartásának azonban a tárgyalásokról kiszivárgott hírek szerint az lett volna az ára, hogy megfosztják számos jogkörétől a Kék-Fehér kezében lévő igazságügyi tárcát. Ezentúl nem dönthetett volna az igazságügyi miniszter többek közt a főügyésznek és a legfelsőbb bíróság bíróinak a kinevezéséről, hanem bizottságok döntöttek volna az új bírók személyéről, amelyekben a Likud vétójoggal rendelkezett volna.

A Kék-Fehér számos politikusa ellenezte ezt a kompromisszumot, ezért Ganz – a Likud szerint pártja szétesésének megakadályozására – visszalépett korábbi ígéreteitől, noha a Kék-Fehér elnöke azt állítja, hogy eddig sem fogadta el ezeket a feltételeket.

Hétfőn Beni Ganz a Likuddal kötött koalíciós egyezmény legfőbb, elsősorban a jogállamiságot garantáló pontjainak a betartását kérte a közös kormányzás folytatásáért, és bejelentette, hogy csak a megállapodás öt legfőbb pontjának elfogadása esetén kész elhalasztani a költségvetés megszavazásának időpontját. Pártja hétfőn este nem vett részt a kneszetben az erről döntő szavazáson.

A csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció vádjai miatt várhatóan február elején bíróság elé álló Benjámin Netanjahu számára különösen fontos a bírók kinevezésének ügye, és ezért a tv politikai szakértői szerint szinte semmi esélye annak, hogy kedden elfogadja Ganz feltételeit.

Aviháj Mandelblit főügyész meghatározta a kormányfő számára azokat az ügyeket, amelyekkel a már elkészült vádiratok miatt szerinte nem foglalkozhat, de ezt listát Netanjahu vitatja, mindeddig nem írta alá, és jelenleg a főügyész kérésére a legfelsőbb bíróság foglalkozik a kérdéssel. Netanjahu Mandelblit szerint összeférhetetlenség miatt nem vehetne részt a bírók kinevezésében.

Mind a 12-es, mind a 13-as televízió politikai szakértői szerint valószínűtlen, hogy Benjámin Netanjahu elfogadná Ganz ultimátumát, és ennek alapján kedden éjfélkor várhatóan feloszlik a március 2-án megválasztott kneszet, Izrael történetének 23. parlamentje.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑