Kudarcot vallott az ENSZ BT-ben a határon átnyúló humanitárius segélyezésről szóló orosz határozattervezet is

Kudarcot vallott szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a Szíriának szánt – határon átnyúló – humanitárius segélyezésről szóló orosz ellenjavaslat is, miután Oroszország és Kína megvétózta a Németország és Belgium által kezdeményezett határozattervezetet.

Christoph Heusgen, Németország ENSZ-nagykövete szerint Moszkva kezdeményezése nem kapta meg a szükséges támogatást a testületben.

A 15 tagú ENSZ BT mindössze négy tagja, Oroszország, Kína, Vietnam és Dél-Afrika támogatta a javaslatot hét ellenszavazat és négy tartózkodás mellett.

Az orosz tervezet a segélyprogram hathónapos hosszabbítását tartalmazta, és a mostani kettőről egyre akarta korlátozni a török-szíriai határon a humanitárius segélyszállítmányokhoz használt határátkelőhelyek számát. Ez az északnyugat-szíriai Bab al-Hava átkelőhely lett volna.

Moszkva és Peking kedden egy olyan határozattervezetet utasított el, amely egy évre hosszabbította volna meg a polgárháborús országba küldött humanitárius támogatásokat és fenntartotta volna a jelenlegi két határátkelőhelyen keresztüli segélyezést. A Németország és Belgium által kezdeményezett javaslatot az ENSZ BT 13 másik tagja támogatta.

Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: sürgette a tanács tagjait, hogy utasítsák el az orosz ellenjavaslatot.

A vita hátterében egy ENSZ BT határozat áll, amely 2014 óta lehetővé teszi azt, hogy a világszervezet Irak, Törökország és Jordánia felől négy határátkelőn keresztül támogassa a rászorulókat Szíria azon részeiben, amelyek fegyveres milíciák megszállása alatt vannak.

Oroszország az ENSZ BT állandó tagjaként az év elején keresztülvitte, hogy már csak két határátkelőt használjanak erre a célra, illetve sikerült elérnie azt is, hogy fél évre hosszabbítsák meg a program hatályát, amely így július 10-én jár le, és a testületnek addig van ideje, hogy egyezségre jusson az ügyben.

A damaszkuszi kormánnyal szövetséges Oroszország és Kína álláspontja szerint az ENSZ-segélyprogram sérti Szíria szuverenitását, mert a damaszkuszi kormány nem adott ehhez hivatalos engedélyt.

Másrészt azzal érvelnek, hogy nincs szükség a határon átnyúló segélyezésre, mivel az érintett területek Szírián belülről is megközelíthetők.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑