Cadmus fordítás Cadmus

Kurd elnök: megtartjuk a népszavazást

2017. 09. 13.

Az iraki kurdok vezetője kijelentette, a bagdadi parlament elutasítása ellenére megrendezik a kurd autonóm tartomány függetlenségéről, szeptember 25-re kitűzött népszavazást. Maszúd Barzani erről Kirkuk város Képviselő Tanácsa előtt beszélt kedden.

“A referendumot időben megtartjuk, a párbeszéd Bagdaddal a népszavazás után folytatódik” – jelentette ki a Kurdisztáni Regionális Kormány elnöke.

Néhány órával korábban az iraki törvényhozás felhatalmazta Haider al-Abadi kormányfőt, hogy tegyen meg minden intézkedést Irak egységének a megőrzésére.

A kurd képviselők bojkottálták a szavazást, kivonultak a teremből, de a referendumot elítélő határozatot így is megszavazták.

Az iraki kurd régióban vasárnap kezdődött meg a népszavazási kampány. A festői Akre városában fáklyás felvonulást rendeztek.

A bagdadi kormány, az Egyesült Államok, illetve nyugati országok attól tartanak, a függetlenségi népszavazás újabb konfliktust teremthet a térségben. Törökország, Szíria és Irán pedig ellenzi a kurdok függetlenségét.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑