2018. 01. 17.

Kurd konfliktus gyengíti a török lírátNem csak a szíriai beavatkozás terve szól a líra ellen, de az is, hogy Erdogan elnök lefelé nyomná a kamatokat.

Jelentősen gyengült tegnap a török líra árfolyama, miután Erdogan elnök kijelentette, hogy napokon belül támadást indíthatnak Szíriában a kurdok ellen.

Fonák a helyzet

A török államfő felszólította Washingtont, hogy hagyjanak fel a Törökország által terroristának tartott kurd szervezet támogatásával. A török külügyminisztérium szerint Szíria területi integritását sérti a kurd YPG.

A helyzet fonákját jól mutatja, hogy a török haderő éppen egy hivatalosan – még – szuverén állam területére készül belépni, miközben annak területi integritására hivatkozik – tette hozzá Varga Zoltán, az Equilor elemzője.

Tavaly novemberi szintek a horizonton

Az euró-líra árfolyama az elmúlt napokban ismét intenzív emelkedésbe kezdett – folytatta Varga Zoltán, melyet az euró általános erősödése indított el, de tegnap a líra gyengülése is jelentős volt, hiszen a török deviza a dollárral szemben is gyengült.

A grafikon technikai képe alapján hamarosan elérheti a jegyzés a tavaly novemberben kijelölt lokális maximumot, 4,7250 alatt. Amennyiben szignifikánsan áttörésre került az említett ellenállás, Fibonacci-szintek alapján 4,8196, majd ezt követően 4,8782 lehet megálló.

Kamatdöntés közeleg

A héten kamatdöntés is lesz. Ami azért érdekes, mert már tavaly novemberben is azért gyengült a líra, mert Erdogan úgy vélte: alacsonyabb kamatszint lenne az ideális, mivel rendkívül magas az infláció.

Nincs könnyű dolga a török jegybanknak, mivel pontosan a magas infláció miatt kell viszonylag magas szinten tartani a kamatokat. És amennyiben engednének az elnöki nyomásnak, és csökkentenék a szintet, még intenzívebbé válna a líra gyengülése, mely az importárakon keresztül újabb inflációs hullámot generálna.

Orientalista.hu – Tozsdeforum.hu

, , , , , ,
<


Back to Top ↑