Kurdbarát párt két további képviselőjét tartoztatták le Törökországban

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) újabb két képviselőjét helyezték előzetes letartóztatásba kedden Törökországban – jelentette a Dogan török hírügynökség.

A párt tíz politikusát, köztük a két társelnököt, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdag-t már tavaly novemberben letartóztatták.

Az egyik mostani érintett a HDP szóvivője, Ayhan Bilgen, a másik a tömörülés adanai képviselőnője, Meral Danis Bestas. A gyanúsítás szerint mindketten fegyveres terrorszervezet tagjai. Bilgent és Bestast az elmúlt napokban egy eljárás keretében egyszer már őrizetbe vették, majd szabadon engedték. Később azonban az ügyészségi fellebezése nyomán ismét őrizetbe vették és letartóztatták őket.

A parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító törvény 2016 júniusában lépett hatályba Törökországban. A változtatást a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mivel az AKP egykori alapítója, Recep Tayyip Erdogan török államfő azzal vádolja a HDP számos tagját, hogy kapcsolatban álltak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel, amiért az érintett politikusoknak a bíróság előtt felelniük kell.

Az alkotmánymódosítás ugyanakkor nemcsak a kurdbarát párt képviselőire érvényes, mindenkit érint, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván.

A török-kurd konfliktus két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra. A török haderő 2015 decembere óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen az ország délkeleti részében, és ennek következtében a PKK jelentős területeket vesztett. Szakértők szerint a terrorszervezet egyfajta reakcióként az ország nyugati nagyvárosaiban hajt végre támadásokat. Az 1984 óta tartó összecsapásokban eddig közel 50 ezren vesztették életüket.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑