2018. 06. 20.

Kurdok állásait bombázta a török légierő

A török légierő vasárnap és hétfőn végrehajtott csapásmérései 26 kurd szakadárt “ártalmatlanítottak” Délkelet-Törökországban és Észak-Irakban – közölte kedden a török haderő a Twitter-fiókján.

A légicsapásokat Észak-Irakban Avasin és Baszján térségében, Törökországban pedig a főként kurdok lakta délkeleti Diyarbakir tartomány Hani körzetében, valamint Sirnak tartomány Silopi körzetében hajtották végre. A műveletben lőállások, óvóhelyek és fegyverraktárak is megsemmisültek.

A török haderő egy második Twitter-bejegyzésben kedden arról is beszámolt, hogy a légierő vadászgépeinek június 10-én az északi-iraki Kandil-hegységben végrehajtott csapásmérése 10 szeparatistát „ártalmatlanított”.

A Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, főhadiszállása azonban az észak-iraki Kandil-hegységben található.

A török légierő már a korábbi években is rendszeresen hajtott végre csapásokat az iraki határ túloldalán, Ankara az utóbbi hetekben azonban fokozta a beavatkozás intenzitását, és a szárazföldi erőket is bevonta a műveletekbe.

Binali Yildirim török kormányfő a közelmúltban azt közölte, hogy a török szárazföldi csapatok Irak északi részén elfoglaltak egy területet, amely 30 kilométer mélyen benyúlik az országba.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter a múlt héten közölte, hogy a térségben jelen lévő szárazföldi erők állandó bázisokat alakítanak ki a rendkívül hegyes vidéken. Canikli egyúttal leszögezte: a török hadsereg addig marad Észak-Irakban, amíg az ottani kurd szakadárok Törökországot érő fenyegetése meg nem szűnik, ugyanis az utóbbi időben nagy számban szivárognak át a határon. A beavatkozás átmeneti, és nem fogja sérteni Irak területi épségét – tette hozzá.

A török-kurd konfliktusban az elmúlt évtizedekben közel 50 ezer ember halt meg.

MTI

, , , , ,
Back to Top ↑