Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

Kushner: Izrael elfoglalhatja a Jordán-völgyet, ha a palesztinok nem hajlandók tárgyalni

2020. 03. 08.

Az amerikai elnöki főtanácsadó a palesztinokat azzal zsarolja, hogy kezdjenek tárgyalásokba vagy csak magukat hibáztathatják, ha a folyamat a jóváhagyásuk nélkül halad tovább.

Bár a palesztinok visszautasították a tárgyalásokon való részvételt, és Izraelben továbbra sem sikerül kormányt alakítani, az amerikai kormányzat mindenképpen sikerre akarja vinni az „évszázad béketervét”, beleértve a Fehér Ház jóváhagyását ahhoz, hogy Izrael annektálja Ciszjordánia egyes részeit.

Mindezt Jared Kushner, az amerikai elnök főtanácsadója közölte még szerdán, egy amerikai szenátorokkal közös, zárt ajtós tanácskozáson. A bejelentés azután került napvilágra, hogy Izraelben egy éven belül a harmadik választást tartották, amely megerősítette, hogy az ország végzetes megosztottsága jottányit sem változott, és a politikai patthelyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy egyértelmű győztest hirdessenek.

Mindazonáltal úgy tűnik, a Trump-adminisztráció arra számít, hogy mind Benjamin Netanjahu miniszterelnök, mind legfőbb politikai riválisa, a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz támogatni fogja az annexiót.

Noha két hete amerikai és izraeli tisztviselők találkoztak Jeruzsálemben, hogy megvitassák, Ciszjordánia mely területei felett áll készen Washington az izraeli szuverenitás alkalmazásának elismerésére, Kushner kijelentette, a demarkáció minden kérdésre kiterjedő folyamata még hónapokig is eltarthat.

A palesztinok már jóval azelőtt, hogy a tervet nyilvánosságra hozták volna, kijelentették: nem hajlandók elfogadni Trumpék béketervét, és azóta sem készek változtatni az álláspontjukon.

Kushner a szenátoroknak elmondta, hogy a helyzet folyamatosan romlik, mégpedig két konkrét tényező miatt:

az egyik az Izrael részéről érzékelhető növekvő erőfeszítés, hogy kiterjessze a Ciszjordániában való jelenlétét,
a másik pedig a palesztin vezetés növekvő függősége a külföldi segélyektől.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője szerint „Kushner üzenete az volt: minden olyan esetben, amikor a tárgyalások zátonyra futottak, a palesztinok több pénzt kaptak, és Izrael tovább tudta bővíteni a településeket, ám a békefolyamat délibábnak bizonyult, és nem oldott meg semmit sem. Mindkét oldal vezetése csak azzal törődött, hogy megszerezze azt, amit akar, anélkül, hogy javítana az emberek élethelyzetén”.

A Trump-féle béketervet először az amerikai elnök és Netanjahu tették közzé 2020 januárjában. Az egyezség keretében a Trump adminisztráció elismerné a Jordán-völgy annektálását és az izraeli szuverenitást Ciszjordánia 30%-án.

Neokohn.hu nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑