Cadmus fordítás Cadmus

Kuvaitban szeptember 29-én tarják a parlamenti választásokat

2022. 08. 28.

Kuvaitban szeptember 29-én parlamenti választásokat tartanak, miután a koronaherceg június 22-én feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választások kiírására tett ígéretet.

Júniusban Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh trónörökös azt mondta, hogy az előrehozott választásokat “a következő hónapokban tartják”. Mint mondta, a belpolitikai helyzetet “nézeteltérések és önös érdekek” teszik feszültté.

Az alkotmány szerint a parlamentet az emír oszlathatja fel, aki a koronaherceg beszéde előtt azt mondta: a trónörökös az ő nevében beszél.

A kormány még áprilisban benyújtotta lemondását, megelőzve azt a bizalmatlansági szavazást, amellyel a parlament a miniszterelnök eltávolítását akarta elérni.

A parlament és a kinevezett ügyvivő kormány között azonban továbbra is fennálltak azok a konfliktusok, amelyek a kulcsfontosságú kuvaiti gazdasági és társadalmi reformok végrehajtását akadályozták. Ez vezetett végül a parlament feloszlatásához.

Kuvaitban ugyan nincs többpártrendszer, de a parlament szélesebb jogkörökkel rendelkezik, mint az Arab-öböl legtöbb monarchiájában; törvényeket fogadhat el és vétózhat meg, számon kérheti a minisztereket és bizalmi szavazást tarthat a kormány tagjairól is.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑