Kuwait megakadályozta a Hamászt elítélő határozat elfogadását az ENSZ BT-ben

Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete, Nikki Haley szerdán szigorúan bírálta a Biztonsági Tanácsot, amiért nem hajlandó kollektíven elítélni az Izraelt célzó rakétatámadásokat, elfogultsággal vádolva a nemzetközi testületet, hetekkel az után, hogy egy másik ENSZ testület megszavazta egy vizsgálat indítását Izrael ellen a gázai határ mentén zajló tüntetések során megölt arabok ügyében.

Kuvait, az arab országokat képviselő nem-állandó tag akadályozta meg a szerdai tanácskozáson az amerikai határozat-tervezetet, azzal érvelve, hogy ő már bemutatta a válsággal foglalkozó saját változatát.

Kuwait a héten akarja szavazásra bocsátani saját határozat-tervezetét, amelyben a palesztin polgári lakosság védelmére irányuló intézkedések megfontolására szólít.

A vétójoggal rendelkező Egyesült Államok meg fogja buktatni a kezdeményezést, mondta a riportereknek Danny Danon Izrael ENSZ nagykövete.

A keddi rakétakilövéses támadás sorozat volt a legsúlyosabb a 2014-es háború óta.

A határ mentén fokozottan feszült a helyzet a március 30 óta tartó tüntetések miatt. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint 117 tüntetőt öltek meg az izraeli csapatok március 30 óta, ebből 61 a tüntetések csúcspontján, május 14-én halt meg.

A tüntetések elvileg május 15-ig tartottak volna, de a Hamász vezetői közölték, hogy folytatni akarják.

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

 

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑